Kako provjeriti u kakvom je stanju polovno oružje

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 26 Aug 2011, 18:00

Zanima me kako utvrditi da li je puška i pištolj (polovni) u dobrom stanju? Na što obratiti pozornost? Ima li znakova koji pokazuju koliko intenzivno je oružje korišteno? Baš gledam po trgovinama i pola tog polovnog oružja čak i na oko izgleda loše (izgreban kundak, kundak klapa 2 milimetra naprijed nazad, kočnica koja samo što ne ispadne...). Također kako provjeravate u kakvom stanju je cijev pištolja? Pretpostavljam da čovjek neće rastaviti pištolj da se mi fino uvjerimo da je sve ok :A27:

P.S. Tražio sam sličnu temu ali nisam našao. Također kada kliknem na "Aktivne teme" izbaci mi da nema aktivnih tema, iako je u temama pisano...

zdebat
Poručnik
Poručnik

Re: Kako provjeriti u kakvom je stanju polovno oružje

Post by zdebat » 26 Aug 2011, 19:14

Govorimo o vatrenom oružju?

LukaCrc
Pozornik
Pozornik

Post by LukaCrc » 26 Aug 2011, 19:46

Za pusku ces se malo teze uvjerit ako ju ne rastavis... Mislim primi ju u ruke, stavi na rame pa sam procijeni. Ili upitas covjeka dali ce ti omogućiti probno pucanje.
A za pištolj, povučeš zatvarač na zad i tako možeš provjeriti cijev, isto tako možeš izvaditi okvir pa provjerit, ili u najboljem slučaju rastaviti pištolj.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 26 Aug 2011, 19:53

zdebat wrote:Govorimo o vatrenom oružju?
Da, vatreno.. Sorry ako je bilo nejasno.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 26 Aug 2011, 20:08

Jasno je meni da bi bilo najbolje rastaviti oružje (pušku ili pištolj, nebitno). Ali zanima me kako ocijeniti u kakvom je stanju oružje bez rastavljanja. Vjerojatno je Vama normalno kada prodajete da rastavite čovjeku i pokažete mu sve što ga zanima (jer čuvate oružje kao oči u glavi, kao i ja uostalom), ali vjerojatno ima onih koji će vas blijedo pogledat i upitat jesi ti normalan?! Pogotovo da svakom tko dođe morate sve to rastavit i sastavit! Zato me zanima kako ocijenit na licu mjesta da li da se odmah maknem od toga ili se zainteresiram jer baš kupujem (tražim) polovnu pušku. Nešto kao kad vidite ženu i odmah kažete "ova je dobra... ovu ne bih ni ...". Glupa usporedba al kužite :A13:

spetsnaz-156
Pozornik
Pozornik

Post by spetsnaz-156 » 26 Aug 2011, 20:13

ak mi ne dopusti rastavljanje pistolja (ili ga sam ne rastavi) necu ni kupovati, dovidjenja.

pistolj rastavi, pogledaj tragove trosenja na spojnici ili na kulisi koja hvata btravu cijevi (kao i prstenove brave ako ih ima, ili dosjed brave na navlaci)

pogledaj istrosenost zapinjace, mora biti glatka i neostacena (kao i zub udarne igle koji se hvata na zapinjacu)

zub izvlakaca isto mora biti citav

cijev okreni prema svjetlu i pogledaj ili jos bolje uzmo komad bijelog papira i stavi na kraj cijevi i pogledaj pa onda s druge strane

uzmi metak u kalibru oruzja i probaj ga stavit u usta cijevi, ako udje u usta cijevi lijepo se zahvali ili spustaj cijenu.

naravno pazi na napukline na navlaci i/ili bravi.

bilo bi lakse da napises koji tip pistolja gledas.

za pusku u osnovi isto samo jos obrati paznju i na kundak i bradavice (i utore) brave

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 26 Aug 2011, 21:30

Mislim se da li uzet novo ili polovno. Imam priliku uzet Crvenu Zastavu M88 u odličnom stanju što mi odgovara jer je kalibar 9mm. Od zastave je to jedini pištolj koji dolazi u obzir. A ako ne kupim polovni onda kupujem novi CZ 75B ili neki drugi model (nisam još o novom razmišljao). Znači opcije su ili kupiti zastavu u odličnom stanju i uštedjeti puno novaca ili kupiti novo pa sam miran. Pošto nisu vremena za bacanje novaca, a imam i nabavnu za pušku s glatkom cijevi, prva opcija će vjerojatno prevladat.

LukaCrc
Pozornik
Pozornik

Post by LukaCrc » 26 Aug 2011, 21:51

Vidi, ja da sam na tvom mjestu uzeo bih CZ 75B, jer to je vrhunski pištolj, i tu se nikada nećeš prevarit...
Ja imam CZ 85 Luger , i pištolj je stvarno vrh vrha :D ... Sad na tebi ostaje ;)
CZ_85_B_TR.png

Žac
Razvodnik
Razvodnik

Post by Žac » 26 Aug 2011, 22:06

I CZ 75 i Zastava su kvalitetni izbor u svom cjenovnom razredu. Redosljed kojim ja idem kod kupnje rabljenog oružja-1. čovjek, kako on izgleda i kako se ponaša, ako to zadovoljava, -2. vanjski pregled oružja, več ti to puno govori o načinu i intenzitetu korištenja, -3.ako sam još zainteresiran, treba rastavit oružje, ko nema što skrivat sve će ti to omogućit u suprotnom-slijedeći oglas, oružja ima koliko hočeš i ako imaš novac ti biraš.
Osobno sam imao, naslijedio, M88A ali sam ga prodao jer mi se kosi sa mojim razmišljanjima, uglavnom problem je kod mene porijeklo odnosno proizvođač a nikako kvaliteta.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 26 Aug 2011, 22:48

A gledaj kvaliteta svakog oružja je onakva kako se odnosiš prema oružju. Nekome bolja nekome lošija, ali i najbolji pištolj se da uništiti neodržavanjem.. Recimo ja ne mogu podnijeti ako odmah ne očistim cijev, dok mi oca nije briga hoće li je očistiti za dan ili 2 mjeseca. Nekome je oružje alat koji služi svrsi, a nekome više od toga... Problem je s ovima kojima oružje služi svrsi jer takvi prodaju oružje kad je neupotrebljivo, a kod ovih drugih treba naletit na pravu stvar i kupit je.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 26 Aug 2011, 23:30

Ali nije za usporedbu M88 i 75b, rabljena čeza je bolji izbor i od novije zastave.

Rastaviti pištolj i pogledati navlaku i cijev je 2 min posla.

Izgled može prevariti jer su policijski pohabani a mogu biti u dobrom stanju.
武士道

Ognjem i mačem.

spetsnaz-156
Pozornik
Pozornik

Post by spetsnaz-156 » 27 Aug 2011, 21:08

ak ti je bitno imati nesto sto radi buku (uglavnom) za malo para uzmi zastavu 88,

ako hoces pistolj uzmi cezu 75,

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 14 Dec 2011, 11:43

Evo bio u trgovini i lik mi hoće da uvali CZ 75B za 2200 kn. I još mi kaže ovo ti je odlična prilika! Onako na oko vidim da je kroz nju prošlo vagon metaka. Kako je vadio slide stop tako je čekićem malo tukao i po pištolju i željezo je tu baš oštečeno. Kad povučem navlaku u zadnji položaj cijev klapa gore dole jedno milimetar.

Pitanje je koja je realna cijena CZ 75B, a da nije totalno razvaljena? Za usporedbu M88 prodaju za nekih 1500 kn :A28:

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 14 Dec 2011, 13:15

Pa zar nije normalno da kad je navlaka u straznjem polozaju, da cijev ima lufta?

--
Sent from my iPhone using Tapatalk

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 14 Dec 2011, 14:46

Tu di se vadi slide-stop (utvrđivač navlake?) je na svim čezama oštećeno, cijev normalno ima luft kad je u zadnjem položaju.
武士道

Ognjem i mačem.

skorpac
Razvodnik
Razvodnik

Post by skorpac » 14 Dec 2011, 14:49

satyrir wrote:
Pitanje je koja je realna cijena CZ 75B, a da nije totalno razvaljena? Za usporedbu M88 prodaju za nekih 1500 kn :A28:

m88 dođe od 500-1000kn u super stanju s 50 metaka, sve kaj je preko 1000kn je previše

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 14 Dec 2011, 16:43

Original_G wrote:Tu di se vadi slide-stop (utvrđivač navlake?) je na svim čezama oštećeno
Ne bi se složio s ovim. Ako se rastavlja kako treba nema potrebe za oštečenjima. Druga je stvar to što je svi guraju slide stop s okvirom, čekićem i ostalim šiljastim predmetima umjesto da uzmu nešto tupo.

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 14 Dec 2011, 16:52

satyrir wrote:Mislim se da li uzet novo ili polovno. Imam priliku uzet Crvenu Zastavu M88 u odličnom stanju što mi odgovara jer je kalibar 9mm. Od zastave je to jedini pištolj koji dolazi u obzir. A ako ne kupim polovni onda kupujem novi CZ 75B ili neki drugi model (nisam još o novom razmišljao). Znači opcije su ili kupiti zastavu u odličnom stanju i uštedjeti puno novaca ili kupiti novo pa sam miran. Pošto nisu vremena za bacanje novaca, a imam i nabavnu za pušku s glatkom cijevi, prva opcija će vjerojatno prevladat.
na cz 88 se ne isplati utrošiti nabavnu dozvolu a kamo li još i neke novce dati !!

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 14 Dec 2011, 16:54

šile wrote:na cz 88 se ne isplati utrošiti nabavnu dozvolu a kamo li još i neke novce dati !!
Zato i promatram trenutno CZ 75B

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 14 Dec 2011, 18:10

satyrir wrote:
Original_G wrote:Tu di se vadi slide-stop (utvrđivač navlake?) je na svim čezama oštećeno
Ne bi se složio s ovim. Ako se rastavlja kako treba nema potrebe za oštečenjima. Druga je stvar to što je svi guraju slide stop s okvirom, čekićem i ostalim šiljastim predmetima umjesto da uzmu nešto tupo.

Ah, lupaju, sa svim i svačim, lupil sam i ja sa okvirom jer nisam imal drugo primjereno pa mi je malo ogrebano ali ko ga j... :mrgreen: :mrgreen:
武士道

Ognjem i mačem.

Post Reply