STROJNICA ERO - hrvatski ponos ili promašaj
Re: STROJNICA ERO - hrvatski ponos ili promašaj
To je istina, a po meni je ERO ipak bolji od M12, pa ako mogu talijani, zašto ne bi mogli i mi. Međutim, kako je ovo forum, malo lamentacije o tome što bi možda bilo bolje nije na odmet, pogotovo ako je argumentirana 
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- istra champion
- Cinker - bojna

Evo malo i o manama strojnice ERO. Na svakoj strojnici ERO koju sam isprobao, kada je regulator paljbe bio na ''P'', polagano (onako streljački za precizno pucanje) sam vukao okidač i čekao opaljenje, a onda je strojnica zapucala 2-3 metka rafalno. Ponovno sam provjerio regulator paljbe i zamijenio strojnicu misleči da je neispravna, ali isto se dešavalo i sa svima drugima. Došao sam do zaključka da imam nježan prst (nisam GAY) za takvo oružje i isprobao sam grublje okidanje i sve je bilo OK. Proizvođač bi po mojem mišljenju trebao ''malo'' doraditi sistem za okidanje i zapinjanje ( zapinjač zatvarača-razdvajač paljbe, utor na zatvaraču ), ali kako su neki već rekli ERO je zastarjeli model i treba ga prepustiti povijesti, a koristiti nešto modernije i bolje.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
Moja iskustva (kratkotrajna) sa strojnicom Ero su uglavnom pozitivna, zadovoljavajuća preciznost na kratke udaljenosti za koje je namjenjena, funkcionalnost i pouzdanost. Nisam ispucao puno streljiva ali sam pokušao na pojedinačnoj paljbi postići rafalno ispucavanje, ali mi to nije uspjelo kao našem strijelcu iz Istre, koji je s Erom proveo dugo vremena.
Izvan teme: kada bih birao dugo oružje za policiju umjesto Ere bih predložio HS Produktu izradu poluautomatske puške VHS u kalibru .45 ACP ili nešto kao Ruger M14 u kalibru 9 mm Luger sa spremnicima za pištolj HS-9.
Izvan teme: kada bih birao dugo oružje za policiju umjesto Ere bih predložio HS Produktu izradu poluautomatske puške VHS u kalibru .45 ACP ili nešto kao Ruger M14 u kalibru 9 mm Luger sa spremnicima za pištolj HS-9.
- Armalite Kid
- Banned
Ovo još nisam čuo da je na desetak (il više?) modela Ere pojedinačna paljba bila rafalna ili bolje rečeno BURST,
LOL
Pa naš Ero je sasvim solidna kopija Uzija, zapravo to je jedino masovno korišteno oružje domaće proizvodnje u ratu, ako se ne ubroji PHP, samo što on nije toliko korišten na bojištu.Još jedna strojnica slične kvalitete kao Ero, a u nekim stvarima čak i bolje, je Agram 2k, ali on nije nikada službeno uveden.
Glavaš je dobio pun pogodak sa proizvodnjom Ere, šteta što su ga kasnije sjebali ko i sve ostale.
Zanima me samo postoji li nekakve licenca za proizvodnju Uzija ili je to isteklo, pa se moglo slobodno proizvodit i prodavat na međunarodnom tržištu kao naš Ero.Recimo za bacač granata milkor mgl je licenca il patent istekao mislim nakon cca 10ak godina, zato je R.Janković početkom 90-ih skopirao ga i usavršio te počeo proizvodnju, a na kraju ironično i prodao natrag južnoafrikancima svoje patente na RGB-u koji su ugradili u novi MGL
LOL
Pa naš Ero je sasvim solidna kopija Uzija, zapravo to je jedino masovno korišteno oružje domaće proizvodnje u ratu, ako se ne ubroji PHP, samo što on nije toliko korišten na bojištu.Još jedna strojnica slične kvalitete kao Ero, a u nekim stvarima čak i bolje, je Agram 2k, ali on nije nikada službeno uveden.
Glavaš je dobio pun pogodak sa proizvodnjom Ere, šteta što su ga kasnije sjebali ko i sve ostale.
Zanima me samo postoji li nekakve licenca za proizvodnju Uzija ili je to isteklo, pa se moglo slobodno proizvodit i prodavat na međunarodnom tržištu kao naš Ero.Recimo za bacač granata milkor mgl je licenca il patent istekao mislim nakon cca 10ak godina, zato je R.Janković početkom 90-ih skopirao ga i usavršio te počeo proizvodnju, a na kraju ironično i prodao natrag južnoafrikancima svoje patente na RGB-u koji su ugradili u novi MGL
magisches schwein
- istra champion
- Cinker - bojna

Ne samo 10 ili više kom., nego puno puno puno više. Svaki komad meni na ''P'' puca ''R'', zato su sve strojnice ERO iz kojih sam pucao, za mene -hrvatski promašaj.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
Izludjivao sam kolege iz brigade time a sam u rafalnom modu, pucao pojedinacno.
I to sam isprobao na vise njih (10-ak barem).
Uvijek je bilo komentara tipa, djeca kompjutora...
A jebga, istina je, refleksi izdrilani na igricama su i u ratu glavu sacuvali!
I to sam isprobao na vise njih (10-ak barem).
Uvijek je bilo komentara tipa, djeca kompjutora...
A jebga, istina je, refleksi izdrilani na igricama su i u ratu glavu sacuvali!
Razlika je u teoretskoj brzini paljbe uzi ima oko 470 metaka u minuti a ero 600
sve ostalo je isto osim što je zatvarač kod era teži inače bi imala i veću brzinu, stav je vrlo bitan
sve ostalo je isto osim što je zatvarač kod era teži inače bi imala i veću brzinu, stav je vrlo bitan
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

to i ja mogu =) dobio sam nogom u sljem od narednika na gađanju uz galamu "STAVI NA RAFALNO!!!!!" na sto sam samo nakrenuo pusku da vidi gdje stoji selektor paljbe i nastavio dalje po svoje =)k.horvat wrote:u rafalnom modu, pucao pojedinacno.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Nije problem pucati pojedinačno dok je selektor prebačen na rafalno; ovdje je riječ o tome da je prekidač na pojedinačno, a puca rafalno.
Kada sam ja to radio na špaginu i kalašu, još nije bilo video igrica
Kada sam ja to radio na špaginu i kalašu, još nije bilo video igrica
- Armalite Kid
- Banned
Uzi ima kadencu 600 metaka u sekundi, a Ero cca. 650, znači valjda je zatvarač od Ere lakši,django wrote:Razlika je u teoretskoj brzini paljbe uzi ima oko 470 metaka u minuti a ero 600
a 470 metaka u sekundi još nisam čuo da ima ijedna strojnica.500-600 je optimalna brzina, a sve iznad 1000 je previše, što je nedostatak svih malih strojnica tipa ingram, zato bi bilo profitabilno izmislit strojnicu takvih dimenzija a sa brzinom paljbe od 500-600.
Dobro se kaže, ovdje je tema da R na P a ne obrnuto, ima li još tko da je to doživio na desetak strojnica ? Moram priznat malo mi se čini nevjerojatna ta priča da je toliko strojnica neispravno.Je li to tko probao popravit ?
magisches schwein
Možda nije stvar u strojnicama, nego u prstu.
Svojedobno sam vidio kako lik puca sa MK Berettom (mojom) i uredno potegne okidač, metak NE OPALI. Probam ja, opali. To je napravio jedno deset puta, sa streljivom iz iste kutije. Meni nije zatajio ni jedan, njemu svaki. Zneni Ero nikada nije zaštekao niti sam na P pucao rafalno.
Svojedobno sam vidio kako lik puca sa MK Berettom (mojom) i uredno potegne okidač, metak NE OPALI. Probam ja, opali. To je napravio jedno deset puta, sa streljivom iz iste kutije. Meni nije zatajio ni jedan, njemu svaki. Zneni Ero nikada nije zaštekao niti sam na P pucao rafalno.
- Armalite Kid
- Banned
Ni meninobile157 wrote: Meni Ero nikada nije zaštekao niti sam na P pucao rafalno.
D-V-C
M R K I
M R K I
upravo tako 470 je ispravno za uzi nije samo do zatvarača pojačana je i opruga. Kadencu u MINUTI 470. Isprobano paralelno smo pucali dugi rafal ero je brži i to se vidi odmah na oko.Izraelci imaju i verziju od 600 metaka u minuti ali ne i u svojoj vojsci samo za izvoz u SAD. Ovo ti je iz prve ruke. Mogu ti pojasniti preko privatnih poruka.Armalite Kid wrote:Uzi ima kadencu 600 metaka u sekundi, a Ero cca. 650, znači valjda je zatvarač od Ere lakši,django wrote:Razlika je u teoretskoj brzini paljbe uzi ima oko 470 metaka u minuti a ero 600
a 470 metaka u sekundi još nisam čuo da ima ijedna strojnica.500-600 je optimalna brzina, a sve iznad 1000 je previše, što je nedostatak svih malih strojnica tipa ingram, zato bi bilo profitabilno izmislit strojnicu takvih dimenzija a sa brzinom paljbe od 500-600.
Dobro se kaže, ovdje je tema da R na P a ne obrnuto, ima li još tko da je to doživio na desetak strojnica ? Moram priznat malo mi se čini nevjerojatna ta priča da je toliko strojnica neispravno.Je li to tko probao popravit ?
I podatak nećeš naći svugdje di gledaš naći ćeš ovaj od 600 metaka.
A zatvarač Era je teži naime radi se da opruga igra bitnu ulogu. Ovo sa selekterom je jednostavno nekad ne prebaci. Npr. slično je i kod snajperske puške M76 kad je postavljena između jedinačne paljbe i zakočeno ona puca rafalno i to ne kod svih serija.
- cybertronic
- Pozornik

misliš izvana?cybertronic wrote:da li je kod strojnice "ero" kromirana cijev?
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
-
spetsnaz-156
- Pozornik

Ero je za uporabu u policiji (hrvatskoj) potpuni promasaj, pace opasan potez.
Ero je vojno a ne policijsko oruzje, i kao takvo ej odlicno.
Da bi se iskoristile prednosti Ere strijelac mora biti uvjezban (SJP ili IJP) ali plavcima Ero u ruke je opasno davati (pitajte koliko su naboj aispalili i koliko cesto vjezbaju)
Za policijsku uporabu je otvorni zatvarac ravan ruskom ruletu (opet iskljucujem SJP i IJP) zato je H&K napravio seriju strojnica koji brave masom zatvaraca ali pucaju iz zatvorenog zatvaraca.
Pametnije je na brodu imati FAL od Ere, ako ni zbog ceg drugog zato jer ce pandur vise respektirati FALovku nego Eru (podsvjesno) i zato jer je vecina ipak prosla kakvu takvu obuku u radu s AP.
Da bi se iskoristile prednosti Ere strijelac mora biti uvjezban (SJP ili IJP) ali plavcima Ero u ruke je opasno davati (pitajte koliko su naboj aispalili i koliko cesto vjezbaju)
Za policijsku uporabu je otvorni zatvarac ravan ruskom ruletu (opet iskljucujem SJP i IJP) zato je H&K napravio seriju strojnica koji brave masom zatvaraca ali pucaju iz zatvorenog zatvaraca.
Pametnije je na brodu imati FAL od Ere, ako ni zbog ceg drugog zato jer ce pandur vise respektirati FALovku nego Eru (podsvjesno) i zato jer je vecina ipak prosla kakvu takvu obuku u radu s AP.
- cybertronic
- Pozornik

iznutravaldop wrote:misliš izvana?cybertronic wrote:da li je kod strojnice "ero" kromirana cijev?
ne bih rekao da je, čak bi se kladio da nije . . . ali izvana sam vidio kod jednog "kolekcionara" . . .cybertronic wrote:iznutravaldop wrote:misliš izvana?cybertronic wrote:da li je kod strojnice "ero" kromirana cijev?
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Ne bih se složio s tobom da je ero vojno više nego policijsko oružje..ne izmišljam ovo, rekao mi je čovjek koji zna...9x19 mm je pretežito policijski kalibar..izuzev pištolje koje koristi i vojska masovno.spetsnaz-156 wrote:Ero je za uporabu u policiji (hrvatskoj) potpuni promasaj, pace opasan potez.
Sad, ovo da ga je opasno davat našim policajcima, to se definitivno slažem...jer imaju premalo treninga na toj strojnici...bolje rečeno nemaju ga uopće osim na obuci (ispravite me ako sam u krivu).
Ali općenito gledano, Ero je policijsko oružje i trebali bi mu u policiji posvetit puno više pažnje što se tiče vježbanja gađanja.