Strelista u Hrvatskoj

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Strelista u Hrvatskoj

Post by lex-lutor » 05 Jun 2012, 12:20

Koja su od svih ovdje nabrojanih strelista:

A- CIVILNA
B- LEGALNA sa pripadajucom dozvolom i urednim papirima za koristenje
C- Za dugo i kratko oruzje 200-1000 metara linije ?
Nemoguće je Nemoguće

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Jun 2012, 12:38

Mozda jednom poslozim tablicu i kategorizaciju kad se skupi dovoljno podataka u ovoj temi =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 05 Jun 2012, 14:02

Mislm da ces biti gotov u 10 minuta....probaj razvrstati po zupanijama tako da mozemo lakse plakati nad onim sto nemamo...
Nemoguće je Nemoguće

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Jun 2012, 14:25

nije problem ako imam sve potrebne podatke, a tablicu mogu ostaviti otvorenu za editiranje pa ako sto zajebem da mogu lako promjeniti
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

sski001
Pozornik
Pozornik

Post by sski001 » 05 Jun 2012, 22:51

bojim se da će tablica legalnih civilnih biti jako jako kratka :cry:

gogo
Pozornik
Pozornik

Post by gogo » 06 Jun 2012, 08:09

Tako je,
još lipo i napišite koji su propusti na svakom strelištu pa da se ekipa iz MUP-a ne mora lipo mučit tražeći, već ih samo zatvori na temelju serviranog. :A28:

a stvarno je nekima dosadno............

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 10 Jun 2012, 13:05

Ne brini se. Iz iskustva koje imam, naši inspektori su ok. Daju i više nego dovoljno šansi da se potrebno ispravi i promjeni.

Problem je nešto drugo - nedostatak novca.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 10 Jun 2012, 22:56

patch wrote:...............Problem je nešto drugo - nedostatak novca.
Nije to nista novo i sigurno ce potrajati nazalost prilicno dugo, no kada se zna da je takva situacija onda se mogu i neki zakoni "PRILAGODITI" stvanom stanju a ne zivjeti u iluzijama. U svim sportovima postoje neki MINIMALNi i PREPORUCENI uvijeti. Po meni SIGURNOST treba biti prioritet kako za korisnike i goste strelista tako i za lokaciju. Siguran sam da svaka zupanija ima nekoliko upotrebljivih lokacija koje bi zadovoljile " REALAN ZAKON" a ne ovo izdrkavanje koje je ocito napisano radi sitnih interesa postojecih streljana.
Nemoguće je Nemoguće

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 10 Jun 2012, 23:29

Naš problem je birokratskog tipa, naravno da potrošeno vrijeme koštaaaaa, inspektori su OK ali uglavnom s visoka gledaju na bilo kakve ideje.

Za uredit strelište za IPSC toliko papira, uvjeta koji iskaču iz grmlja treba da izgubiš volju (čitaj $$).
武士道

Ognjem i mačem.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 11 Jun 2012, 08:40

U ovom slucaju dovoljno je pogledati primjer Slovenije...Ako oni to mogu JEDNOSTAVNO zasto ne mozemo i mi.????
Nemoguće je Nemoguće

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 11 Jun 2012, 21:11

Ima tu nekoliko momenata.

Prvi - birokratiziranost i šuma propisa u kojima se stvarno treba znati snaći. Zakonodavno tijelo donosi zakone automatski, bez sagledavanja dugotrajnih učinaka i podrobnijih analiza.

Drugi - na većini pozicija zaposlene neadekvatne osobe sa preniskom stručnom spremom. Po mom osobnom iskustvu pravnici nisu adekvatne osobe za
pisanje rjesenja o uvjetima građenja niti vođenja postupka. Oni ne sagledaju je li i koliko građevina udovoljila već gledaju što i kako propisi govore. Morali bi biti arhitekti ili inženjeri građevinske struke. I pokoji strojar i električar.
U većini situacija, mene kao projektanta provjerava osoba sa SSS?! Otkud znanja i kompetencije za provjeriti - npr. postupak toplinskih gubitaka objekta, odabir snage kotla i proračun visine i promjera dimnjaka.

Treci - strah od pogrješke upravo tjera na pogrješke. Rješenje o uvjetima građenja vrve "tiskarskim" pogrješkama - od zamjene broja k.č-a, krivih nadnevaka nadalje...

Cetvrti - Pokupili i prepisali smo hrpe propisa - pogotovo iz Njemačke i Austrije, a da nismo prethodno vidjeli koliko to realno ima veze s nama. Često se događa, barem kod mene u strojarskoj struci, ako nešto nije bilo definirano HR normama - tada se prepisivalo iz DIN-a. Danas nasreću imamo HRN EN norme.

Peto - projektira se obiteljska kuća. I sada projektira ju arhitekt. Realno, arhitekti, budući su skupi, samo ovjeravaju za cca 2-5 km/m2 a projektiraju građevinci.
Onda za grijanje stave - npr. grijanje na drva ili struju. A ZOPUG je jasan u odrednici bitnih zahtjeva za građevinu. Kao da projektiraš kuću bez struje ili vode.... A o petljanjima iz struke u struku najbolje da i ne pišem, jer mogao bih napisati knjigu... ne treba nam toliko žuči.

Dalje - u cijelu priču se petljaju - prijateljsko/rodbinsko-kumski odnosi koji značajno kompliciraju situaciju. Onda u nekim uredima u RH nešto prolazi, a to isto drugdje nema šanse...

Nekako me najviše od svega smeta neuređenost, nedosljednost - rekao bih aljkavost - kada gledam na godine učenja, iskustva, ispita i svega što sam prošao. U konačnici plaćam i osiguranje od odgovornosti. Vrijeme je konačno da u RH stvari u svoje ruke uzme struka a ne činovnici.
Prošle godine sam imao sljedeću situaciju. Isti projekt/objekt u 2 županije. U jednoj prođe s manjim primjedbama koje su otklonjene, a u drugoj smo pustili krv, znoj i suze ne bi li se objekt upisao u gruntovnicu.

Epilog priče: nemamo investitora i imamo kaos u gradnji i ostatku industrije, a RH vladaju uglavnom (trgovački) klanovi

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 11 Jun 2012, 21:45

bravo majstore točno je tak, svako svakome u struku njušku gura...

osobno najvećom preprekom titanskih proporcija smatram nedostatak komunikacije ureda i stranke, nema šanse da dobiješ popis dokumenata koje trebaš za civilno strelište. Jer ako ti sve daju nema šanse da te mogu zajebavat još godinu dvije.
武士道

Ognjem i mačem.

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 11 Jun 2012, 22:17

lex-lutor wrote:U ovom slucaju dovoljno je pogledati primjer Slovenije...Ako oni to mogu JEDNOSTAVNO zasto ne mozemo i mi.????

Trebalo bi i nadodati da se kod nas "diskretno" provodi svojevrstan plan razoružavanja građana.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 11 Jul 2013, 18:04

Da li neko zna tko je kontakt osoba, ili radno vrijeme strelista Jamadol u Karlovcu.
Odnosno, kako doci tamo i isprobati oruzje?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 17 Aug 2013, 17:05

Da li postoji streliste kod Krusljeva Sela,ako postoji da li je aktivno i kakve su mu kondicije!?
Head in the City. Hearth in the Field.

SemperFi
Pozornik
Pozornik

Post by SemperFi » 21 Aug 2013, 15:46

Woolf Blaser wrote:Da li postoji streliste kod Krusljeva Sela,ako postoji da li je aktivno i kakve su mu kondicije!?
Koliko znam postoji streliste (koje je u sklopu kasarne nekadasnje) ali kad sam zadnji put bio bilo je zapusteno i svo nikakvo.ako na to streliste mislis :A24:

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 21 Aug 2013, 15:55

Postoji i koristi se , ali nije baš uređeno , raspon do 200 m , prije korištenja treba se najaviti , cesto ga koristi policija, lovci a ponekad i crnobarutaši.
Ne znam ime covjeka kojem se moraš javit i dogovorit korištenje to uglavnom obavi prijatelj.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 21 Aug 2013, 16:52

Puno hvala. Nisam nikad bio tamo a otac mi je porijeklom iz K. sela. Imam
rodbine tamo i zelio sam ih posjetiti pa me zanimalo.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 21 Aug 2013, 17:48

Puno hvala ekipo.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 21 Aug 2013, 19:02

Nema na cemu , mislim da mozes tamo u mjestu sve informacije dobit.

Post Reply