.308 Win. - proba i elaboracije

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: .308 Win. - proba i elaboracije

Post by Iggy » 30 Mar 2020, 08:23

To streljivo je bilo za SSG snajperske puške i s njima je došlo, koristilo se i ovako. Inače jako dobar metak bio, Hirtenberg match sa Sierom MK.

Stari Maček
Razvodnik
Razvodnik

Post by Stari Maček » 30 Mar 2020, 14:37

Mislim da je to ispravan odgovor . Ja osobno nikad u životu nisam vidio nijedno oružje gdje piše 7,62 ×51 calibar. Možda nisam na to obraćao pažnju alinisam vidio nego samo cal 308. A sad taj metak što imam očigledno postoji pa kako bilo da bilo .[/quote]

Nikad nisi vidio Elmech EM 992 u kalibru 7,62 x 51 ??????

Hrvatska puška! :A00:
Hvali Boga - dodaj streljivo!

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 30 Mar 2020, 16:25

Elmech EM 992 je Hrvatska puška utoliko što je složena u Hrvatskoj . Ne znam koja je komponenta osim možda kundaka Hrvatska. No vidio je jesam ali ne i gledao u oznaku kalibra iako bi po namjeni bilo logično da je 7,62 ×51.
Kako je ona nastala tako kad ga ne bi zakon ganjao može napravit ili bolje reći od kupljenih komponenata napasat i složit ama baš svaki puškar.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 30 Mar 2020, 17:40

BUM BUM...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 31 Mar 2020, 15:38

Iggy wrote:To streljivo je bilo za SSG snajperske puške i s njima je došlo, koristilo se i ovako. Inače jako dobar metak bio, Hirtenberg match sa Sierom MK.
Sa SSG-a je doslo dosta toga, bilo je Bergera 190 VLD i optike su bile podesene za to streljivo, bilo je i RWS-a, pa i Hinterbergera sa 190 grs SMK zrnom,

Tesko je govoriti o nekoj preciznosti jer su mete bile visoke cca 180 cm, sirine cca 50 cm i pogodak od +/- 15 cm je bio cista 10-ka, a ne vjerujem da je netko isao provjeravati grupu ???
Nemoguće je Nemoguće

Stari Maček
Razvodnik
Razvodnik

Post by Stari Maček » 31 Mar 2020, 19:09

Trapavi wrote:Elmech EM 992 je Hrvatska puška utoliko što je složena u Hrvatskoj . Ne znam koja je komponenta osim možda kundaka Hrvatska. No vidio je jesam ali ne i gledao u oznaku kalibra iako bi po namjeni bilo logično da je 7,62 ×51.
Kako je ona nastala tako kad ga ne bi zakon ganjao može napravit ili bolje reći od kupljenih komponenata napasat i složit ama baš svaki puškar.

Zašto bi svaka komponenta morala biti Hrvatska??

Brno glava i zatvarač....Rusanovo okidanje...Bohlerova cijev...GRS kundak... tormentirano u Ferlachu!

Zašto bi zakon ganjao ovlaštenog puškara kad je zakonski ovlašten za tu vrstu posla???

:A09:

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 31 Mar 2020, 21:36

Možda se nisam najjasnije izrazio no mislio sam na to da svako sa puškarskim znanjem i opremom može na taj način proizvest oružje . Oću reći da država koja nema kovačnicu cjevi ili pak neke druge tehnologije za proizvodnju cjevi ne može bez pomoći izvana napravit ama baš nikakvo oružje. Ne znam za HS produkt kako radi ili nabavlja cjevi no proizvodnja cjevi spada u stratešku proizvodnju. Dakle to je strateški dio vojne proizvodnje i nijedna ozbiljna zemlja to sebi neće dozvolit da nema .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 01 Apr 2020, 05:33

Presa za kovanje cijevi, dodje barem miliun USD. Velika investicija.
Zatim, treba nam tvornica streljiva.
Konacno, treba nam zavod za tormentaciju.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 01 Apr 2020, 08:06

jolly wrote:Presa za kovanje cijevi, dodje barem miliun USD. Velika investicija.
Upravo to što si i naveo , sve to spada pod stratešku vojnu proizvodnju koja mora bit pod nekom vrstom državnog patronata, ni jedna zemlja koja misli bit ozbiljna ne može bez toga . Što se tiče preša ne znam koliko košta ali je basnoslovno skupa sigurno, no tu nema kompromisa jer se u nekoj budućnosti koja može bit svakakva ne možeš oslanjat na kupovinu izvana . U protivnom se lako može doživit što se već doživilo , ako to nije dovoljna opomena ne znam što je .

Stari Maček
Razvodnik
Razvodnik

Post by Stari Maček » 01 Apr 2020, 08:10

jolly wrote:Presa za kovanje cijevi, dodje barem miliun USD. Velika investicija.

To nam treba!

:A25:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Apr 2020, 09:00

Trapavi wrote: Upravo to što si i naveo , sve to spada pod stratešku vojnu proizvodnju koja mora bit pod nekom vrstom državnog patronata, ni jedna zemlja koja misli bit ozbiljna ne može bez toga . Što se tiče preša ne znam koliko košta ali je basnoslovno skupa sigurno, no tu nema kompromisa jer se u nekoj budućnosti koja može bit svakakva ne možeš oslanjat na kupovinu izvana . U protivnom se lako može doživit što se već doživilo , ako to nije dovoljna opomena ne znam što je .
osim kovanjem, moze se jos cijevi raditi na nekoliko drugih nacina, a investicija u alate je manja.
medjutim, za sve ovo izvesti, treba zavod za tormentaciju.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 01 Apr 2020, 09:54

Kod nas se odmah uspoređuje koliko se škola i vrtića može za taj novac napravit , što naravno treba , no tih priča oko aviona i slično je već puna kapa . Stvar je samo oćeš bit ozbiljna država ili ne , treba samo pametna politika i sve se može .

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Apr 2020, 10:21

Gospodo, a da se malo PROBUDTE i spustite na zamlju ?

Sve te priče o industriji su divne, bajne, krasne itd. No EKONOMIJA ne pozanje pojam " bilo bi dobro " ili "to nam treba" U svijetu danas postoje vrhunske firme za oruzje koje NE proizvode svoje cijevi nego kupuju x-tisuca komada od nekog proizvodjaca koja ZNA STO RADI !

Alati sigurno kostaju kao suho zlato, no znanje i iskustvo se NE moze kupiti, zapravo moze ali rijetki mogu platiti.

( Ford, Opel, Volvo znaju napraviti odlicne motore, ali u 50% modela nize i srednje klase imaju ISTI PSA motor )
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 01 Apr 2020, 10:43

Ne znam idu li prethodni postovi u smjeru želje za proizvodnjom oružja u Hrvatskoj u smislu proizvodnje gdje bi oružje bilo 100% domaći prizvod,u svakome njegovom dijelu?
U današnje vrijeme globalizacije mislim da je to nemoguće i neisplativo.
Vidimo da jaki igrači ,sa različitih dijelova svijeta se povezuju u proizvodnji zbog lakše i jeftinije (isplative)proizvodnje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Apr 2020, 10:54

lex djelomicno i u pravu, ali samo djelomicno.
u oruzarskoj industriji je cesta pojava da se narucuju pojedini dijelovi, a sklapa na jednom mjestu.

U americi se formiralo jedno solidno trziste - pa eto, proizvodjaca cijevi, cijevi kupuju druge firme, ili male radioonice
S tim da amerika vrlo malo kuje cijevi. Americko trziste cijevi su manje radionice, button rifnilg cijevi, ili cut rifling cijevi. (jeftiniji ulaganje u strojeve i manji proizvodni kapacitet)
Kovana cijev trazi najvece ulaganje, ali kasnije daje visoku produkciju i najjeftiniji konacni proizvod.

Evropa je druga prica, od amerike..
U evropi gotovo sve renomirane i jake firme rade svoje cijevi.
Beretta
Sako / Tikka
Steyr
Mauser / Sauer / Blaser
Zastava
Zbrojovka
benelli
itd..
itd...

i u vecini slucajeva u evropi su kovane.
A iz te proizvodnje svaki od njih moze isporuciti dodatnu narudzbu cijevi bilo kojoj firmi, koja sklapa na svoje puske.

Kupovati cijevi ili raditi svoje? Sta je bolje?
Po meni nema tu definitivnog odgovora. Ali velikoindustrijski evropski model je prikazan.
Mali proizodjaci moraju naci svoj razvojni put.

Dakle, ovisi o razvojnoj strategiji proizvodjaca, i o strategiji razvoja drzave ako smatra tu proizvodnju vaznom za svoj interes.

Za malog proizvodjaca, u HR je zasad nezahvalna klima za ovaj oblik industrije.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Apr 2020, 09:55

jolly wrote:...Za malog proizvodjaca, u HR je zasad nezahvalna klima za ovaj oblik industrije.
UNIKATI ako su DOBRI uvijek imaju svoje kupce, serijska proiyvodnja je vec druga prica. HS je firma o kojoj se na zalost PREMALO govori u medijima i u javnosti, vrlo pozitivan primjer primjene tehnologije, skolovoanog kadra itd, no da li ce i ta firma prezvijeti ako bude samo proizvodila oruzje bez USA trzista vrlo je upitno.

Nama nacionalno nedostaje ono sto vecina oko nas ima, NE VOLIMO SVOJE, nismo tako odgajani i to nam steti u svim oblicima proizvodnje.....sa druge strane postoji veliko i opravdano nepovjerenje u nase proizvode, kada se i pojavi dobar proizvod on je u pocetku vrhunski, no nakon nekog vremena postaje sve jeftiniji i slampaviji, X-primjera potvrdjuje praksu !
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Apr 2020, 10:21

lex-lutor wrote:
UNIKATI ako su DOBRI uvijek imaju svoje kupce, serijska proiyvodnja je vec druga prica.
Trziste:
U konkurenciji sa Ferlachom, u neposrednoj blizini, ako govorimo o lovackim puskama. Tesko se probiti.

Ako govorimo o sportskim puskama, za 200 tinjak ljudi u long range sto se vrti po natjecanjima, malo trziste.

Uvjeti rada:
Nemamo zavod za tormentaciju.
Nepovoljno zakonodavtsvo.

Znaci ovo su problemi s kojima bi se susreo bilo koji privatni poduzetnik, proizvodjac oruzja. Jos slozenija problematika, nego ona koju susrecu trgovci oruzjem.

Takodjer treba reci da se nase trziste smanjuje.
Sve je manje registriranog oruzja u HR. Ovo ne treba gledati samo kroz prizmu zakonodasvtsva. nego jednostavno i nova generacija nije zainteresirana za lov, ili sportsko streljastvo.

u mome drustvu, sa 48 godina, recimo ja spadam u "mlade lovce", i smatra se da obzirom da sam mlad ja moram u pogon.
LOL (Ne zalim se, odem s gustom, jer mi je na standu dosadno, ali ovo je realnost)

Starost lovaca u mojoj grupi lovnoj u prosjeku je barem 58- 60 godina. Priliv mladih u lovce nikakav.
Mislim da je to i hrvatski prosjek, nista van uobicajenog.

naravno onda je lovaca sve manje, manje je trziste lovackog ouzja i onda procitaj prethodno, o izazovima koje bi neki privatni poduzetnik morao savladati da plasira pusku na trziste. Koliko pusaka bi morao proizvesti godisnje, da moze firma funkcionirati? kome prodati?
a mladi lovac, kad krene u lov, kratak s novcima, polovna zastava karabin, sasvim mu je dovoljno.
Turn better into best!

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 02 Apr 2020, 12:24

A za što je to kod nas poduzetnička klima povoljna osim automat klubove i kladionice ?
Jednostavno birokratske barijere ubijaju svaku volju za poduzetništvom , to što se održalo treba držat ko kap vode na dlanu , na sve moguće načine .
A zakonodavne smicalice za proizvodnju oružja neću ni spominjat , jer ne znam sve ali najbolji je pokazatelj to što niko ni da cjev promjeni a kamoli proizvodi oružje. Pa Srbija recimo proizvodi rajbere za ležišta i ostale rezne alate za puškarstvo za pola europe. Rajber za prosječan kalibar cca 150 eura pa ti sad gledaj .

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Apr 2020, 16:27

Trapavi wrote:......
što niko ni da cjev promjeni a kamoli proizvodi oružje. Pa Srbija recimo proizvodi rajbere za ležišta i ostale rezne alate za puškarstvo za pola europe. Rajber za prosječan kalibar cca 150 eura pa ti sad gledaj .
Da budem iskren ne kuzim sto zelis reci ?

Kao prvo promjena cjevi u danasnje vrijeme je vrlo slicna promjeni gume na vozilu, to sto ljudi nisu dovoljno upuceni ili se sire razno razne informacije od svakakvih KVAZI strucnjaka je takodjer dio problema.

Kazes RAJBER, ok super, govorimo o ALATU, ako di dobar strojar i znas svoj posao jednim rajberom mozes napraviti jako puno lezista, druga stvar je koliko ti verzija rajbera zelis za isti kalibar, netko zeli kreci vrat, netko duzi, netko zeli max OAL itd... BEZ ALATA NEMA ZANATA, tako da ne vidim smisao usporedbe, jer za takav posao moras imati i tokarski stroj i CNC glodalicu mozda i obradni centar itd..itd..itd... pa evo tebe na 50K eura u alatima, no kao sto je vec prije receno dobra alatnica ne moze u HR zivjeti samo od servisa oruzja, ali ako kvalitetno radis i neke druge stvari npr. Rusan onda je to sasvim druga prica.

Jer ako se npr. ponasas po sistemu da covjeku montiras optiku na pusku i dovedes ga na upucavanje te na 50m imas gurpu od 20 cm i objasnjavas da je to zato jer je sve novo i da ce biti bolje kada sve NALEGNE na svoje mjesto
treba ti tu pusku skupa sa optikom nagurat u supak i zabranti da ikada vise radis nesto slicno.... ( vidjeno na svoje oci ) !!!
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Apr 2020, 16:48

lex-lutor wrote: Kao prvo promjena cjevi u danasnje vrijeme je vrlo slicna promjeni gume na vozilu, to sto ljudi nisu dovoljno upuceni ili se sire razno razne informacije od svakakvih KVAZI strucnjaka je takodjer dio problema.
Ne kod nas, u HR. Raspravljano puno puta.
Turn better into best!

Post Reply