Uputstva za početak pistolj VK

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Post Reply
Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Uputstva za početak pistolj VK

Post by Tihi72 » 05 Aug 2020, 19:48

Evo ekipa ukratko, kako je situacija dopustila poceo sam se zanimati za streljastvo, klasika 25 metara pistolj veliki kalibar. E sada buduci da iskustva imam i znam rukovati oruzjem a posjedujem hs9 isti sam mislio koristit u tu namjenu. Prvi posjet da se malo raspitam sta i kako pretvorio se u upoznavanje jednoga strijelca koji koristi sig i isti mi je ustupio da ga isprobam. 5metaka, sve u crnom, ja prezadovoljan. E sad dolazim sa svojim hs9 i cirkus, rupe svuda po meti i oko mete, blagi uzas. E sada dali traziti drugo oruzje za tu namjenu ili je mozda stvar u menk i trebam vise treninga sa hs9?

U sustini zanima me koje bi povoljne pistolje preporucili?
Slučajni događaj stvar je nemara...

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Re: Uputstva za početak pistolj VK

Post by timmy75 » 05 Aug 2020, 20:54

odeš na jedno natjecanje pa vidi s čime ljudi pucaju.
najisplativije bi bilo krenuti s CZ 75 i njenim derivatima.
Put your money where your mouth is.

Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Post by Tihi72 » 05 Aug 2020, 21:18

timmy75 wrote:odeš na jedno natjecanje pa vidi s čime ljudi pucaju.
Znaci opce misljenje je da hs9 nije za tu namjenu?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 06 Aug 2020, 05:20

Tihi72 wrote:Evo ekipa ukratko, kako je situacija dopustila poceo sam se zanimati za streljastvo, klasika 25 metara pistolj veliki kalibar. E sada buduci da iskustva imam i znam rukovati oruzjem a posjedujem hs9 isti sam mislio koristit u tu namjenu. Prvi posjet da se malo raspitam sta i kako pretvorio se u upoznavanje jednoga strijelca koji koristi sig i isti mi je ustupio da ga isprobam. 5metaka, sve u crnom, ja prezadovoljan. E sad dolazim sa svojim hs9 i cirkus, rupe svuda po meti i oko mete, blagi uzas. E sada dali traziti drugo oruzje za tu namjenu ili je mozda stvar u menk i trebam vise treninga sa hs9?

U kategoriju povoljnih, za precizno streljastvo, meni pada napamet samo: CZ 75B ili CZ 85B
Ako je u izvornoj konfiguraciji, ekonomska dorada je: LPA nisan za stelanje, i Hogue grips, eventualno omeksavanje okidanja kod puskara.

Za jeftinije treniranje, uzmi Kadet kit za ovaj pistolj u 22lr. Pa mozes trenirati sa 22lr.
(znaci za varijantu sa kadet kitom, dvije nabavne dozvole trebaju)

Ako porastu motivi za ici ka drzavnom prvenstvu, investicija za dugorocno planiranje:

1. CZ 75B sport 2. 9x19 (ima ga ponekad u Bojna doo, medjutim, pristuan je redovno po Slovenskim ducanima - maloprodajna cijena 1.800 eur)
2. Tanfoglio, gold match 9x19, maloprdajna cijena 1.800 eur, ako ne grijesimr
3. Sig Hamerli P240 - 380 spwc (trziste polovnih, njuskalo, e-gun)
4. SIG Sauer P210 super target 9x19 - cijev 6 incha (ponekad u ponudi Bojna doo, ili po slovenskim ducanima, maloprodajna cijena 3.000 eur)

itd, itd.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Aug 2020, 07:00

Tihi72 wrote:
To ovisi o tvojim motivima, koliko zelis postici u streljastvu.
Ako govorimo o klasicnom streljastvu, sa hs9 - ja bih navukao 150-160 krugova (brza+precizna paljba na natjecanju), sa CZ 75, dovucem se do 180 krugova (brza+precizna).

Medjutim, ako govorimo o prakticnom streljastvu, IDPA.
HS-9 je jedna od vrlo dobrih opcija, takodjer i XDM. Po meni, striker fired, single action pistolji tu imaju prednost.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Post by Tihi72 » 06 Aug 2020, 07:15

jolly wrote:
Tihi72 wrote:
To ovisi o tvojim motivima, koliko zelis postici u streljastvu.
Ako govorimo o klasicnom streljastvu, sa hs9 - ja bih navukao 150-160 krugova (brza+precizna paljba na natjecanju), sa CZ 75, dovucem se do 180 krugova (brza+precizna).

Medjutim, ako govorimo o prakticnom streljastvu, IDPA.
HS-9 je jedna od vrlo dobrih opcija, takodjer i XDM. Po meni, striker fired, single action pistolji tu imaju prednost.
Mislim na klasicno streljastvo, o ipsc cu mozda kasnije razmisljati...

Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Post by Tihi72 » 06 Aug 2020, 07:16

jolly wrote:
Tihi72 wrote:Evo ekipa ukratko, kako je situacija dopustila poceo sam se zanimati za streljastvo, klasika 25 metara pistolj veliki kalibar. E sada buduci da iskustva imam i znam rukovati oruzjem a posjedujem hs9 isti sam mislio koristit u tu namjenu. Prvi posjet da se malo raspitam sta i kako pretvorio se u upoznavanje jednoga strijelca koji koristi sig i isti mi je ustupio da ga isprobam. 5metaka, sve u crnom, ja prezadovoljan. E sad dolazim sa svojim hs9 i cirkus, rupe svuda po meti i oko mete, blagi uzas. E sada dali traziti drugo oruzje za tu namjenu ili je mozda stvar u menk i trebam vise treninga sa hs9?

U kategoriju povoljnih, za precizno streljastvo, meni pada napamet samo: CZ 75B ili CZ 85B
Ako je u izvornoj konfiguraciji, ekonomska dorada je: LPA nisan za stelanje, i Hogue grips, eventualno omeksavanje okidanja kod puskara.

Za jeftinije treniranje, uzmi Kadet kit za ovaj pistolj u 22lr. Pa mozes trenirati sa 22lr.
(znaci za varijantu sa kadet kitom, dvije nabavne dozvole trebaju)

Ako porastu motivi za ici ka drzavnom prvenstvu, investicija za dugorocno planiranje:

1. CZ 75B sport 2. 9x19 (ima ga ponekad u Bojna doo, medjutim, pristuan je redovno po Slovenskim ducanima - maloprodajna cijena 1.800 eur)
2. Tanfoglio, gold match 9x19, maloprdajna cijena 1.800 eur, ako ne grijesimr
3. Sig Hamerli P240 - 380 spwc (trziste polovnih, njuskalo, e-gun)
4. SIG Sauer P210 super target 9x19 - cijev 6 incha (ponekad u ponudi Bojna doo, ili po slovenskim ducanima, maloprodajna cijena 3.000 eur)

itd, itd.
U kojem rangu bi bio sf 9x19 5.25?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Aug 2020, 08:14

Tihi72 wrote: U kojem rangu bi bio sf 9x19 5.25?
malo bolji od krace varijante, radi duze nisanske linije.
Za klasicno streljastvo, slabiji od cz75b.
Turn better into best!

Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Post by Tihi72 » 06 Aug 2020, 08:19

jolly wrote:
Tihi72 wrote: U kojem rangu bi bio sf 9x19 5.25?
malo bolji od krace varijante, radi duze nisanske linije.
Za klasicno streljastvo, slabiji od cz75b.
Eh da je svaki isprobati

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Aug 2020, 08:24

Tihi72 wrote: Eh da je svaki isprobati
To bi bilo simpaticno, ali ne ocekuj drasticne razlike u preciznosti kod modela slicnih duzina cijevi.
Turn better into best!

Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Post by Tihi72 » 06 Aug 2020, 08:39

jolly wrote:
Tihi72 wrote: Eh da je svaki isprobati
To bi bilo simpaticno, ali ne ocekuj drasticne razlike u preciznosti kod modela slicnih duzina cijevi.
Cz75b i hs9 si ista duzina cijevi jel?
Xdm 5,25 nesto duzi... E sad čeza je bolja od xdm 5,25 a kraca... Je li to do konstrukcije, sistema bravljenja, nacina na koji navlaka sjeda na ramu ili?
Cz75b sam pucao poprilicno metaka, ali nikada preciznom paljbom, nego situacijski

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Aug 2020, 08:46

Moj komentar se odnosio na proizvode HS produkt tvornice, jer imaju velik broj modela u vise duzina cijevi.
Za ostale tehnicke detalje pogledaj web stranice proizvodjaca za koje si zainteresiran.

cz75b, je vec dokazana sportskom terenu.
Pitao si koje pistolje preporuciti u povoljnoj varijanti, to ti je to. Ako nzas pucati bit ces konkurentna.

Drugi "povoljni" modeli mi nisu poznati, sve bolje od tog je specijalizirani "match" pistolji, sa cijevi 6 incha, i u visokom cjenovnom rangu.
Last edited by jolly on 06 Aug 2020, 08:56, edited 1 time in total.
Turn better into best!

Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Post by Tihi72 » 06 Aug 2020, 08:51

jolly wrote:Moj komentar se odnosio na proizvode HS produkt tvornice, jer imaju velik broj modela u vise duzina cijevi.
Za ostale tehnicke detalje pogledaj web stranice proizvodjaca za koje si zainteresiran.

cz75b, je vec dokazana sportskom terenu.
A uvjek sam se šitao kako isti dan u 10 minuta imam uvijek bplji rezultat sa cz nego hs

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 06 Aug 2020, 20:06

jolly wrote: Medjutim, ako govorimo o prakticnom streljastvu, IDPA.
ne bi vjerovao koliko se varaš, zbog veće mase, male mase navlake i boljeg okidača u velikoj prednosti u dinamčnim disciplinama su CZ i klonovi.
Put your money where your mouth is.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 06 Aug 2020, 22:15

HS 9 može za IPSC, za streljaštvo baš i nije. Osnovni službeni pištolj, zna mu se namjena. Napucao sam se njime, sa XDM match 5.25 koji je dosta bolji za to i 75B koja je zakon i šije ova dva po svemu. Iako XDM nije loš, ima dobre podesive nišane i solidno okidanje. Ali traži doradu ležišta jer redovito zajebava s punjenim streljivom (igla ne dohvati kapislu kako treba), opet zavisi kakva zrna stavljaš. Sa original novim streljivom nema problema, a i neko punjeno što sam imao stvarno mu je leglo. Treba se igrati malo, ima biti da ima malu toleranciju u ležištu, što je dobro ali traži top streljivo. 75 B je klasika, neuništivo čudovište koje u rukama dobrog strijelca pravi čuda i to u original varijanti. Moja ima samo olakšano okidanje i ništa više, da su bolji nišani ne bih se bojao nikoga s ne znam čime. Ne natječem se aktivno, pucam za sebe kad imam streljiva.

Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Post by Tihi72 » 07 Aug 2020, 01:27

Mene na mome hs9 ubi okidanje....daaaleko je nazad i tvrdo, i to mi je najveca mana...hvala vam svima na odgovorima, jako cijenim razlicita misljenja, ideje, iskustva i savjete... Ovo pitanje muci siroku populaciju, i znam da ce svima dobro doci ovdje razrađena tema...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Aug 2020, 06:18

timmy75 wrote: ne bi vjerovao koliko se varaš, zbog veće mase, male mase navlake i boljeg okidača u velikoj prednosti u dinamčnim disciplinama su CZ i klonovi.
Ova tvrdnja ima osnove.
Turn better into best!

Post Reply