Mauser M98 DWM - Lamice?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mauseras
Skupnik
Skupnik

Mauser M98 DWM - Lamice?

Post by Mauseras » 08 Feb 2021, 22:01

Lani, kad je Mauser objavio novu M98, takozvani "povratak originala", bio sam uzbuđen. Mislio sam da su vratili pušku u originalu, naravno s nekim lovačkim preradama. Vidio sam da su maknuli utor za lamice, što je razumljivo pošto je to lovačka puška na koju će većina ljudi stavit optiku. Danas sam njuškao po njihovoj stranici i vidio sam nešto zanimljivo. Vidio sam da imaju DWM model, makar još nije u proizvodnji. Malo sam gledao slike i uočio da na lijevoj strani imaju urez kakav je i original imala koji je pomagao pri punjenju lamicama, što me odmah natjeralo da pogledam glavu. Na slici se vidi nešto slično tom starom utoru, možda modernije. Da li bi to mogla biti neka modernija verzija tog utora, koja omogućuje punjenje preko lamica? Ili bi mogla biti samo šminka?
Attachments
csm_Mauser_DWM_M98_Detail_2800_1_f87f4ce437.jpg
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Re: Mauser M98 DWM - Lamice?

Post by Mirok » 08 Feb 2021, 22:24

Meni se čini da tu nema ležišta za lamicu?

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 08 Feb 2021, 22:44

U prilogu su 4 slike. Prve dvije su standardne M98 glave, primijeti kako su ravne na mjestu gdje bi išle lamice. Zadnje dvije su slike od glave DWM varijante M98. Izgleda kao da su stavili ležište.
Attachments
DzSYoTSXQAEji_O.jpg
Mauser_M98_Magnum_2_700_400_84_int_c1.jpg
csm_Mauser_DWM_M98_Detail_2800_1_f87f4ce437.jpg
mauser-98-coming-back-02.jpg

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 08 Feb 2021, 23:04

Ok, uspio sam naći jedan jedini video o DWM varijanti, izgleda da je napravljena da funkcionira s lamicama!!

https://www.youtube.com/watch?v=hriocqtjHqE

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Feb 2021, 23:06

Kužim ja od početka na što misliš,ali teško je biti siguran...?
Možda uputiti upit proizvođaču ili trgovcu...?
Tebi je punjenje lamicama posebno bitno?

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 08 Feb 2021, 23:19

Mirok wrote:Tebi je punjenje lamicama posebno bitno?
Može biti da sam to samo ja, makar mislim da nisam sam u tome, ali jako volim punjenje na lamice u odnosu na spremnike (pogotovo danas kad je dobar dio spremnika napravljen od polimera). Nekako mi se čini izvorno, koliko god nepraktično bilo. Još mi je veća fora jer se novih pušaka s lamicama nije radilo poslije M48 i Papovke (barem koliko ja znam), pa mi se čini zanimljivije da nova, lovačka puška ima tu funkcionalnost. A i tu je aspekt filmova; vjerujem da smo svi ovdje gledali neke starije filmove u kojima su te stare puške kao G/kar98, SMLE, Carcano, Arisaka, Mosin i druge bile korištene s lamicama i nekako mi se čini više fora da i novije možemo tako koristiti, "kako se i prije radilo"... Znam da je valjda glupo ali eto, šta je tu je...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Feb 2021, 23:51

Ništa nije glupo,sve je stvar osobnoga afiniteta.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 09 Feb 2021, 00:09

Fora. U kojoj duljini rade taj DWM model? Sigurno ce cijena biti paprena...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 09 Feb 2021, 03:48

To su lovacki karabini. Ne treba ih usporedjivati sa gewerh 98, ili sa zastavom, ako se razmislja o cijeni.
pocetna cijena oko 7.000 eur.

https://www.mauser.com/en/mauser-98.html

S tim da treba reci obzirom na trenutno stanje proizvodjaca na trzistu.
Ovo nije nerazumna cijena.
(to nije cijena za mene, ali cijena nije nerazumna)

Inace, prva serija ovih pusaka je krenula u kalibru 375, i 416, kasnije su sirili ponudu kalibara.
Sad ga rade u svim uobicajenim kalibrima, i u dvije duzine akcije, duga i magnum akciija.
Magnum akciju za tropske kalibre prepoznat ces po tome, sta su mu stavili dva crossbolta sa strane, rade boljeg ucvrsenja kundaka kod trzaja.

Vjerojatno je izglodani utor vidljiv odozgo , napravljen iz razloga da se municija velikih gabarita moze lagano puniti u spremnik.
Lovacka puska, prakticno svaka kasnije dobija optiku, i planiranje punjenja na lamice nema smisla.
A u lovackim kalibrima, to nikad nisam vidio.

Zanimljivo da su vjerni originalu isli na zaobljeni tip sanduka, tzv single square bridge mauser.
(za montazu optike, bolji je double square bridge)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 09 Feb 2021, 08:58

jolly wrote:To su lovacki karabini. Ne treba ih usporedjivati sa gewerh 98, ili sa zastavom, ako se razmislja o cijeni.
pocetna cijena oko 7.000 eur.

https://www.mauser.com/en/mauser-98.html

S tim da treba reci obzirom na trenutno stanje proizvodjaca na trzistu.
Ovo nije nerazumna cijena.
(to nije cijena za mene, ali cijena nije nerazumna)

Inace, prva serija ovih pusaka je krenula u kalibru 375, i 416, kasnije su sirili ponudu kalibara.
Sad ga rade u svim uobicajenim kalibrima, i u dvije duzine akcije, duga i magnum akciija.
Magnum akciju za tropske kalibre prepoznat ces po tome, sta su mu stavili dva crossbolta sa strane, rade boljeg ucvrsenja kundaka kod trzaja.

Vjerojatno je izglodani utor vidljiv odozgo , napravljen iz razloga da se municija velikih gabarita moze lagano puniti u spremnik.
Lovacka puska, prakticno svaka kasnije dobija optiku, i planiranje punjenja na lamice nema smisla.
A u lovackim kalibrima, to nikad nisam vidio.

Zanimljivo da su vjerni originalu isli na zaobljeni tip sanduka, tzv single square bridge mauser.
(za montazu optike, bolji je double square bridge)

Cijena će vjerojatno biti klasična Mauser cijena, možda i veća, jer je gospodin u videu rekao da je DWM varijanta "puška za sebe" ili eksluzivna, i ako se ne varam će biti nešto poput "limited edition", odnosno tu je da popuni neki "nieche" (ali tu nisam 100% siguran). Vidjet ćemo kad izađe...

Kod Magnum varijante nisam vidio taj utor, jedino kod DWM, što može i ne mora značiti da je dodana isključivo za lamice, makar je čovjek iz Mausera u video naveo kako su vratili tu funkciju i koju je demonstrirao.
Duple crossboltove sam jedino i vidio upravo na Magnum varijanti, a na slikama DWM varijante se ne vide, makar i to može biti do toga da je puška više manje koncept i za nju nemaju nikakve informacije na stranici. Jedina informacija koju sam ja uspio naći o njoj je onaj video koji sam poslao. U videu je naveo da će biti dostupna u četiri kalibra: 8x57 IS, .308 WIN., 7x57 i 30-06 SPRG, što znači da nema Magnum varijante.

Za optiku se slažem s tobom, makar ako imaš vrstu montaže (poput Mauser Hexalock, Schwenk, Blaser Sattelmontage i druge koje sam zaboravio) koja omogućava skidanje optike bez gubitka "zeroa", pretpostavljam da bi netko išao na strelište s mehaničkim nišanima (znam da ja bih), pa mi se lamice čine kao zanimljiv dodatak. Totalno nepotreban, pošto je pretpostavka da većina ima i ne skida optiku, ali za onu nekolicinu nas koja voli i mehaničke nišane je super.

Za zaobljeni sanduk će vjerojatno izbacit neku svoju Hexalock montažu koja je isto zaobljena, ali tu samo spekuliram.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 09 Feb 2021, 09:01

Mario_Zg wrote:Fora. U kojoj duljini rade taj DWM model? Sigurno ce cijena biti paprena...
Dužina nigdje nije navedena, ni u videu niti na Mauserovoj stranici, ali možemo pretpostaviti da će vjerojatno biti duga kao i druge M98 (oko 110 cm.)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Feb 2021, 09:52

Mausera, budem odgovorio veceras, kad sjednem za laptop a miru, sad sam na mobu. Stay tuned.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 09 Feb 2021, 15:29

jolly wrote:Mausera, budem odgovorio veceras, kad sjednem za laptop a miru, sad sam na mobu. Stay tuned.
Iščekujem odgovor :A32:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Feb 2021, 18:08

Ja nisam nikad vidio lamice da se koriste, ili da se civilna sportska ili lovacka puska tome prilagodjava.
To je relikt vojnih pusaka. Uvjet za brzo punjenje i povecanje kapaciteta paljbe.

Mauser 98 je specifican po tome sto njegova akcija (mehanizam) daje velike mogucnosti puskarima da se vojna varijanta m98 preradi u lovacku pusku, u cijelom rasponu kalibara.
kad se to radi, onda obicno utor za lamice ostaje. Ali da neko radi lamice da bi punio kalibre kao 9.3x62, ili 7x64, to nisam sreo, i sumnjam da postoji kao opcija za oruzje namjenjeno iskljucivo civilnom trzistu.

Igra oko utora na zadnjem dijelu zatvaraca, po meni je druge naravi.
Nacelno postoji tri duzine akcije repetirajucih pusaka, prema grupi kalibara za koju se rade.
- Kratka akcija, za kalibre od najmanjih do zakljucno 308 win. (duzina metka do 71.1 mm)
- Duga akcija (premda je angloskasonci cesto zovu "medium" )Za duzine metka od 71.1 do 84.8 mm - sto je u naravi 458 win mag
- Magnum akcija, za duzine metka preko 84.8 mm

Ovo su neki standardi, ali nisu fiksni u smislu da ih se proizvodjaci drze slijepo, i zavisnosti od tipa puske, prilagodjavaju ponudu kalibara prema duzini metka, a za granicne velicine metka, slijede odredjena prilagodjavanja.

Najcesca akcija u karabinima je za nase srednje kalibre. Dakle duga akcija, ili tzv "medium".

E, sad iz povijesne perespektive, kad je ponestalo municije za tropske lovove, jer je tvornica Kynoch pretsala proizzvoditi tu municiju (sa gubitkom kolonija, negdje iza drugog sv rata, pa do zkaljucno 60 godina)
Africki lovci su se nasli u nedostatku municije. Jedini kalibar metka koji se tad mogao naci, bio je 375 HH, ukupne duzine 91.4 mm na trzistu. On jest za magnum akciju, ali uz odredjene preinake moze se jos dotjerati puska da ga primi u dugu akciju.
Winchester tad krece u dizajniranje novog metka 458 win mag s namjerom da ga koriste u puski winchester m70, duge (medium) akcije.
I tako napravise 458 win mag.

Vodi racuna da ako tvornica radi tri linije proizvodnje za tri duzine akcije, trosak proivzvodnje je povecan.
dakle, bas kao i winchester, mnoge firme nerado idu u pokretanje linije za svaku duzinu akcije, i snalaze se.

Uglavnom, bilo je problema, ali 458 se nakraju pokazao kao popularan lovni kalibar na africkom terenu,a u nedostatku engleskih pusaka i municije, bio je komercijalno pun pogodak. u to doba jedino je winchester nudio standardnu pusku, po cijeni za srednju klasu, s kalibrom za lov do najvece divljaci poput slona. I takodjer nudio municiju za to. Prakticki je imao jedno vrijeme monopol na ciljanu grupu africkih lovaca.

E, sad.
kako je winchester to izveo.
Slika u privitku.
mozes usporediti akciju wincheter m70 u kalinru 30-06, kao i istu pusku, iste duzine akcije u kalibru 375 H&H.
Odnosno na nacin da su sa gornjeg dijela akcije, naprijed i nazad izglodalo koliko trazi, da udje veliki metak, u standardnu duzinu akcije.
Kod winchestera, konkretno, pomaknuta je unazad priprema za montazu optike, takodjer.

E, sad kad vidis da se takvi otvori pojavljuju na serijskim puskama, odredjene akcije razlog za to nisu da se puni na lamice, nego zato da se u akciju utrpa cim veci raspon metaka u kalibrima.

Ovom logikom isao je winchester, iza tog jos neki proizvodjaci, klonova mausera, navedimo zastavu.

Pucao sam iz zastave m70, cal 375 H&H, i sad mi nije ostalo u sijecanju, kolike su modifikacije izveli oko akcije da omoguce punjenje i pucanje velikih metaka.
Medjutim i winchesteru m70 i zastavi m70 zajednicke su dvije stvari iz ovih modifikacija.

1. U tropskim kalibrima tvornicke puske nude samo 375 H&H, i 458 win mag
2. Smanjen kapacitet spremnika

Vrhunski puskari, naravno, mogu prosiriti moguci izbor kalibara, odnosno kapacitet spremnika, medjutim, to je onda vrhunsko puskarstvo, druga prica. A za tvornickog proizvodjaca veliki porast troskova na radnim satima majstora. (Ne zaboravimo da magnum duzina akcije trazi novu proizvodnu liniju, a to se u pocetku htjelo izbjeci, pa svaki dodatni rad, zapravo je rucni, majstorski, skup)

Spremnik, (ogranicenog kapaciteta) je drugi dio price. To slijedi u nastavku.
Attachments
LONG ACTION ON 375 AND 3006.jpg
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Feb 2021, 18:37

Dakle,
Kad se uzme standardna akcija, na primjer, duga, "medium".
U mausera 98 ona je radjena za vojne kalibre na nivou 8x57, ili 7x57, itd...
To su meci koji imaju svoju standardnu velicinu.
U slicnim gabaritima, moze sa naci jos drugih kalibara.
I koliko toliko, kapacitet spremnika ostaje prema osnovnoj ideji dizajna.

Da bi meci u dvorednom spremniku bili idealno poslozeni, njihovi geometrijski centri, cine jednako stranicni trokut, sa svim kutevima od 60 stupnjeva.
Dakle kad su ispravno slozeni, dvoredno, cik-cak.
Na taj nacin i ispunjavaju spremnik, bez gubitka prostora. Ovo ujedno odredjuje i neku sirinu standardne duge akcije, tzv "medium".

E, sad.
Kad je akcija standardne duzine dotjrana da moze primiti veliki metak, vec prema mom prethodnom postu, recimo 375 ili 458, da li ce proizvojdac ici korak dalje da se spremnik prosiri da primi priordni kapacitet malo debljih metaka, na primjer 5, komada?

Moze, ali onda nije vise serijska proizvodnja, standardne akcije. Onda i kundaci moraju da prodju redimenzioniranje.
Govorimo opet, o dodatnim troskovima proizvodnje.

Tako da obicno u serijskoj puski, povecanje kalibra dovodi i do smanjenja kapaciteta spremnika.

Kako ovaj problem rjesavaju tvornicari?

1. Ostave pusku, kako jest sa smanjenim kapacitetom dvorednog spremnika, a na osnovu standardne medium akcije. (winchester m70, zastava m70 - kapacitet 3 komada u spremnik)

2. Odluce podignuti nivo proizvodnje, pa pokrenu proizvodnju magnum akcije, sa odgovarajucim dimenzijama, i razumnim kapacitetom spremnika. (na pr, CZ 550, ZKK 602 - koje se vise ne proizvode)

3. Zaobidju problem na nacin da uvedu jednoredni spremnik, pa ako treba veci kapacitet i da strsi van iz kundaka. Cesto i skidajuci. Razlike gabarita razlicite municije, lako se onda rjesavaju spejserima i granicnicima koje stave u spremnik, pa su spremici svi isti po vanjskim dimenzijama. (na pr Tikka, do zakljucno 9.3x62, kao najveci kalibar koji se nudi)

4. Patentiraju novi metak, koji je kratak i debeo, u standardnom promjeru zrna, da kopira balistiku uzora. Ali zato sta je kratak stane u standradnu dugu akciju. Primjer 375 ruger.

Iz svega navedenog, zato kad se uzima puska standardne akcije, a malo debljeg kalibra, moze doci do problema kod repetiranja i ubacivanja metka u cijev, jer je u spremniku "tijesno" kad se spremnik puni do kraja, a prema deklariranom kapacitetu proizvodjaca.

Treci dio price oko pouzdanog mehanizma je onda rampa koja sluzi za uvodjenje metka u cijev, i kod kvalitetnijih proizvodjaca ovo je dotjerano.
Kod proizvodjaca koji ulazu manje napora u zavrsnu doradu puske, ovaj problem je nesto cesci, za deblje kalibre.

Dolje sam stavio sliku s interenta - jednorednog, dvorednog spremnika, te dvorednog spremnika smanjenog kapaciteta (s gubitkom prostora) radi pojasnjenja.

Doduse ovo su pistoljski spremnici, ali geometrijski princip slaganja metka u spremnik je isti.
Attachments
double stack mag (1).jpg
double stack mag (1).jpg (51.51 KiB) Viewed 827 times
Last edited by jolly on 09 Feb 2021, 18:54, edited 1 time in total.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Feb 2021, 18:41

Pa tako da zakljucim, iz primjera.
Uslijed sveg navedenog, imas na primjer:
Zastava m70, duga akcija, 375 HH, kapacitet spremnika 3
ZKK 602, magnum akcije, 375 HH, kapacitet spreminka 6.
Ni jednoj ni drugoj, spremnik ne viri iz kundaka.
Last edited by jolly on 09 Feb 2021, 19:01, edited 1 time in total.
Turn better into best!

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 09 Feb 2021, 18:56

Jolly, sve što si naveo stoji naravno i ima smisla da se rade neke takve preinake za magnume, ali iz Mausera (iz videa koji sam poslao prije koji post, jedina informacija o nekim specifikacijama koje sam uspio naći) je rečeno da se M98 DWM radi u četiri standardna, odnosno "srednja" kalibra (više manje oni najpopularniji kod nas i vjerojatno u Europi) i da DWM nema u magnum akciji. Ti si naveo da su utor stavili kako bi se veći magnum metci lakše stavljali u spremnik, što bih razumio da je puška dostupna u magnum kalibrima, ali nije.
Jedina nova Mauser puška koja je dostupna u magnum kalibrima je M98 Magnum koja je dostupna u 3 kalibra. Znači, Mauser se odlučio da opet počnu raditi M98 u raznim varijantama, ali samo jednu s magnum akcijom, što je i logično s ekonomske perspektive.

Kod DWM-a vjerujem da su ciljali na one malo imućnije ljubitelje ili kolekcionare koji imaju koju kunu, odnosno euro, za dat i vjerujem da je samim time što je i njima posvećena pretpostavljeno da bi se (ovdje JAKO, JAKO, JAKO spekuliram) dobar dio njih pri kupnji odlučio za 8x57 IS, jer je to izvorni kalibar te puške, a za njega i postoji puno lamica na tržištu (ne novih, naravno; vojni višak, kako od Wehrmachta tako i od JNA, makar i trgovine reprodukcijama militarije i opreme za reenacting znaju imate nove). Isto tako može biti da to nisu uračunali, nego su samo utor dodali u estetske svrhe za "zbližavanje originalu", a da ipak ima tu funkcionalsnost, ako se slučajno netko nađe...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Feb 2021, 19:03

Za rijesiti nedoumicu, najlakse ti je poslati upit proizvodjacu, jel mu se puska moze puniti na lamice.
Turn better into best!

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 09 Feb 2021, 19:12

jolly wrote:Za rijesiti nedoumicu, najlakse ti je poslati upit proizvodjacu, jel mu se puska moze puniti na lamice.
Budem, javim.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 13 Feb 2021, 08:27

To je vjerovatno samo sminka, jer orginalni utor za lamice nema ravne rubove.
mjuuu.jpg

Post Reply