Težina zrna za lov i monolitna zrna

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Težina zrna za lov i monolitna zrna

Post by IB43 » 24 Sep 2021, 12:12

jolly wrote:
Marko2Marko wrote:
ajmo pitanje za sve: zašto je rupica na vrhu? (ja poznajem odgovor=)

.
To je neka velika magija.

Pa valjda svaki sportski strijelac zna da se za supersonicno match zrno treba teziste pomaknuti cim vise nazad.
Dakle supljina je za pomicanje tezista cg zrna nazad za match metak.
Ima još toga. Ali to će nam Marko objasniti, mi ne znamo. To nakon što razjasni drag curve.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 24 Sep 2021, 12:53

jolly wrote:
Marko2Marko wrote:
ajmo pitanje za sve: zašto je rupica na vrhu? (ja poznajem odgovor=)

.
To je neka velika magija.

Pa valjda svaki sportski strijelac zna da se za supersonicno match zrno treba teziste pomaknuti cim vise nazad.
Dakle supljina je za pomicanje tezista cg zrna nazad za match metak.
Ne samo za supersonicno.Npr 22lr na malo vecim daljinama, sto je za njega 100 i vise metara ,u prosjeku naj uze grupe ima sa HP zrnima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 24 Sep 2021, 13:21

Drag zrna se reducira boat tailom.

Medjutim, postoji balistika supersonicnog zrna, i onda se tu rade varijacije (citaj "splitting hair, i dlaka u jajetu da bi oblik bio cim idealniji") dakle varijacije oko oblika boat taila i rupice na vrhu, te oblikom ogivala - zakrivljenostii zrna (tangentna, sekantna i hybridna oblika).
Ali zapravo trazi se duguljasto zrno malog draga sa tezistem pomaknutim nazad. Ovo u jednom trenutku probije slojeve formiranog tlaka zraka, koji se poslazu kao zid - pa se to zove popularno probijanje zvucnog zida. ( a za probijanje treba spicasti duguljasti oblik)

Kod brzina manjih od brzine zvuka tu se preferira cilindricno tupo zrno.
Opisno, receno, ne probija se barijera, nego zrno oblikom glumi oblik kisne kapi kod malih brzina

probijanje zvucnog zida, te ponasanje subsonica dolje na slici.

Inace udaljili smo se od teme, budite ozbiljni, pisite o monolitnim zrnima.
Attachments
sound barier.jpg
sound barier.jpg (2.54 KiB) Viewed 532 times
subsonic.jpg
subsonic.jpg (5.55 KiB) Viewed 532 times
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 24 Sep 2021, 13:42

Isprike svima. Nova tema otvorena: "Meplat, koeficijenti otpora zrna i ostalo"

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 24 Sep 2021, 22:39

Puno tablica koeficijenata i teoretiziranja.
Da čujem argumente iz stvarnog lova i života zašto monolitna zrna nisu dobra u odnosu na klasična SP
i znam da postoje bonded zrna kao Nosler Accubond ili dvojezgrena kao Nosler Partition H mantel i sl.
Moje mišljenje je da su bolja iz razloga što zadržavaju masu ,povećavaju promjer i tvrđa su u odnosu na klasična zrna .
Konstrukcijski lakša zrna sa većom brzinom daju veću energiju i bolje djeluju na cilj.
Vepra propuca ,polomi sve unutra i izađe van ostavlja bolji krvni trag.
I idemo u korak sa vremenom i novim trendovima za manje od 10 tak godina olovna zrna bi mogla otići u prošlost
i to je jednostavno tako htjeli mi ili ne EU radi svoje .

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 27 Sep 2021, 17:02

Nisam jos odstreljivao sa monolitnim zrnom, al imam kutiju PPU groma u ormaru pa cu probati nekad kad mi nestane SPCEa..

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 30 Sep 2021, 21:00

Grom ima olova i nije baš 100% samo monolitno zrno kao npr. Barnes ,GMX,Fox ,Nosler Etyp i sl.
i poprilično je tvrđi od spca- . Najveća mana mu je to što je PPU pa su rezultati sve samo ne ujednačeni.
Možda ako imaš samo zrna pa da sam napuniš bilo bi bolje nego original tvorničko jer ja nisam uspio
složiti neku zadovoljavajuću grupu sa tim metkom.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Oct 2021, 08:41

Steyr je izbacio "lead free" pusku za moniltna zrna.
Ovo na forumu jos nismo komentirali. :A00:
Zivo me zanima tip, dubina ili profil uzljebljenja cijevi za takvu pusku, i po cemu se razlikuje od klasicne puske?

https://www.steyr-arms.com/en/hunting-rifles/lead-free/
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 01 Oct 2021, 09:59

matezg1 wrote:Grom ima olova i nije baš 100% samo monolitno zrno kao npr. Barnes ,GMX,Fox ,Nosler Etyp i sl.
i poprilično je tvrđi od spca- . Najveća mana mu je to što je PPU pa su rezultati sve samo ne ujednačeni.
Možda ako imaš samo zrna pa da sam napuniš bilo bi bolje nego original tvorničko jer ja nisam uspio
Problem sa Gromom je što se olovni dio često odvaja od korpusa zrna kod udara u divljač.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 01 Oct 2021, 10:30

matezg1 wrote:Grom ima olova i nije baš 100% samo monolitno zrno kao npr. Barnes ,GMX,Fox ,Nosler Etyp i sl.
To zrno ima samo malo olova vrhu a preciznost je katastrofa, kao i sa svakim novijim PPU uostalom,bar iz mog iskustva.Onaj PPU SP iz 80 ih je bio kao laser precizan ali nema ga vise,25 mm grupa na 100m nije bila problem sa zastavinom cijevi u kalibru 30-06 .Sa ovim sada,7-10 cm na 100m je grupa koju dobijem na 100m sa danasnjim gromom i SP(7x64,30-06 isto) od kalibara koje sam probao.Ja sam ga dobio jako jeftino i to je jedini razlog sto sam uzeo dvije kutije PPUa, moze proci za lov do 40m, daljine i nista vise.
Mirok wrote: Problem sa Gromom je što se olovni dio često odvaja od korpusa zrna kod udara u divljač.
To zrno ima tako malo olova u sebi da to nije problem.
88278839_2786459631434482_8132592880750428160_o.png

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 01 Oct 2021, 11:11

Iako ima manje olova,to nije dobro da se dešava.
Grom je promoviran nešto kao ABC tip zrna,ali uopće ne funkcionira tako.
Jednom se razleti,a bilo je i slučajeva da se uopće ne otvara.
Ne znam,ali ja ako nemam povjerenja u alat,ne osjećam se dobro...

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 04 Oct 2021, 12:34

Darko11 wrote:To zrno ima samo malo olova vrhu a preciznost je katastrofa, kao i sa svakim novijim PPU uostalom,bar iz mog iskustva.Onaj PPU SP iz 80 ih je bio kao laser precizan ali nema ga vise,25 mm grupa na 100m nije bila problem sa zastavinom cijevi u kalibru 30-06 .Sa ovim sada,7-10 cm na 100m je grupa koju dobijem na 100m sa danasnjim gromom i SP(7x64,30-06 isto) od kalibara koje sam probao.Ja sam ga dobio jako jeftino i to je jedini razlog sto sam uzeo dvije kutije PPUa, moze proci za lov do 40m, daljine i nista vise.
Dakle, komšije i ono nešto što su imali pristojno, ubrljaše do daske. Tek usporedbe radi, imam staru Zastavu s plosnatom ručicom zatvarača ("pačiji kljun", mislim da je M67), lagana puška s dosta tankom cijevi, i nisam ima problema dobiti 2-3 cm na 100 m s vojnim streljivom. U ona davna vremena, kad su lovačke kugle s mekanim vrhom bile čuda neviđena za nas u malim mjestima Zagore, mi smo turpijali vojne, i otvarale su se na udaru u meku zemlju. Naravno, sad to ne bih učinio ni u snu, Ali kad si mlad, sve je moguće, pa i takve stvari. I te turpijane su pravile 3-4 cm bez problema.

Inače, koliko se sjećam u knjizi "Lovstvo" Ive Čeovića sam još ko klinac našao da je stari njemački standard bio "odličan" za lovački karabin koji je nosio nekih 5 cm na 100 metara. Ako netko ima tu knjigu, molio bih ga da to provjeri.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Oct 2021, 12:42

Onty wrote: Inače, koliko se sjećam u knjizi (mislim) "Lovstvo" Ive Čeovića sam još ko klinac našao da je stari njemački standard bio "odličan" za lovački karabin koji je nosio nekih 5 cm na 100 metara. Ako netko ima tu knjigu, molio bih ga da to provjeri.
Nemam knjigu, ali ovo je tocno.
To je otprilke isti standard koji se primjenjivao za selekciju mauser 98 sniper u ww2. (ref book "German Sniper 1914 - 1945", autor Senivch Peter R), odnosno isti standard za puske Lee enfild, koje su birane kao preciznije za opremanje sa optikom u WW1: (ref book: Sniping in France, autor Hesketh Prichard)

Ovo se odnosi na vrijeme dok su se puske radile bez uplivane cijevi.
kad je krenula proizvodnja uplivavanja cijevi (puno jednostavnije, i jeftinije za proizvodnju) pocela je rasti preciznost tvornicke puske, sa prethodnih 2 MOA do danasnjih 1 MOA.
2 MOA je dugo bio prihvaceni lovacki standard i mnogi autori ovo citiraju.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 05 Oct 2021, 01:34

Onty wrote:
Dakle, komšije i ono nešto što su imali pristojno, ubrljaše do daske. Tek usporedbe radi, imam staru Zastavu s plosnatom ručicom zatvarača ("pačiji kljun", mislim da je M67), lagana puška s dosta tankom cijevi, i nisam ima problema dobiti 2-3 cm na 100 m s vojnim streljivom. U ona davna vremena, kad su lovačke kugle s mekanim vrhom bile čuda neviđena za nas u malim mjestima Zagore, mi smo turpijali vojne, i otvarale su se na udaru u meku zemlju. Naravno, sad to ne bih učinio ni u snu, Ali kad si mlad, sve je moguće, pa i takve stvari. I te turpijane su pravile 3-4 cm bez problema.

Inače, koliko se sjećam u knjizi "Lovstvo" Ive Čeovića sam još ko klinac našao da je stari njemački standard bio "odličan" za lovački karabin koji je nosio nekih 5 cm na 100 metara. Ako netko ima tu knjigu, molio bih ga da to provjeri.
Pa ok,za puske sa tankom cijevi i danas je to ocekivana grupa, osim ako nisu bas high end klasa i sve je kako joj legne metak.Ide i rws u 8-10 cm ako ne rezonira sa cijevi.To za 2-3 cm sa vojnom municijom mi djeluje dosta optimisticno.Ti vjerovatno imas M69, nekadasnju JNA snajpersku pusku.

Grupa 3 metka od jutros.PPU GROM na 100m,naslon krov od auta i 4x optika.Oko 34mm.Ovo nije ni lose.Ne znam koji mu je k jutros?Grupa ide malo lijevo jer je puska upucana na SPCE.
PPU GROM 100M 30-06 34mm.jpg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Oct 2021, 04:27

Darko11 wrote:Ti vjerovatno imas M69, nekadasnju JNA snajpersku pusku.
Ne.
Rijec je o M67, lovacki karabin, njemacka ubrzica, safari preklopni nisan 100 i 200 m, rucica zatvaraca pacji kljun, 8x57, mauser akcija, leptir kocnica, foreschnabel na potkundaku.
To je bila manja serija prije m70.
U doba opce nestasice lovackih karabina u Jugi, i razgrabljena medju ljudima koji su po bilo kakvoj vezi mogli doci do te puske.
Nema je puno.
Sjecam se jednog oglasa na Njuskalu, covjek ju je prodavao, i opisao kao "karabin koji Tito poklanjao politicarima"
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 05 Oct 2021, 08:34

Zanimljivo,nisam dosad cuo za taj karabin.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 05 Oct 2021, 09:30

Darko11 wrote:Pa ok,za puske sa tankom cijevi i danas je to ocekivana grupa...
ja ne bih rekao da su tanke cijevi manje precizne, potencial za preciznost imaju jedanku kao deblije. bolje reči da je cijev dobra ili loša, a ne tanka.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 05 Oct 2021, 13:28

A neznam.Vidim na natjecanjima na you tube da su cijevi debele ko ćuskija.Mozda im je termin na streljani zamjena za teretanu?

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 05 Oct 2021, 13:49

grupa od 3 metka nema veze od deblje ili tanke cijevi.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 05 Oct 2021, 14:07

A da otvorimo novu temu. :) Ova je o zrnima, težinama i o lovu. :)

Post Reply