SA ČIME TREBA BITI NAORUŽANA POLICIJSKA OPHODNJA?
SA ČIME TREBA BITI NAORUŽANA POLICIJSKA OPHODNJA?
Evo jedne mislim vrlo interesantne teme. Volio bih čuti što mislite o tome. 90-ih su policajci bili uglavnom u auto ophodnjama naoružani automatskim puškama, za slučaj potrebe.Sada je policijsko naoružanje strojnica ERO. Naravno, ne govorim o interventnoj ili specijalnoj policiji.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Re: SA ČIME TREBA BITI NAORUŽANA POLICIJSKA OPHODNJA?
evo da se nadovezem na tvoj post sa teme o ERI
ophodnja svakako sa EROm
a ne da mediji pisu
opet duge cjevi na ulicama
a sad o duzoj cjevi
ja kad sam "moral" nosit eru
radije sam ga nosil sa prigusivacem i to iz razloga kaj sam tak mogo bolje ciljat
treba duza cjev i smislit kak dodat naprjed rukohvat
negdje na pol cjevi
i to bi za policiju bilo ne bas super al puno bolje od AK
ophodnja svakako sa EROm
a ne da mediji pisu
opet duge cjevi na ulicama
a sad o duzoj cjevi
ja kad sam "moral" nosit eru
radije sam ga nosil sa prigusivacem i to iz razloga kaj sam tak mogo bolje ciljat
treba duza cjev i smislit kak dodat naprjed rukohvat
negdje na pol cjevi
i to bi za policiju bilo ne bas super al puno bolje od AK
Slažem se ...vrlo zanimljiva tema....nobile157 wrote:Evo jedne mislim vrlo interesantne teme. Volio bih čuti što mislite o tome. 90-ih su policajci bili uglavnom u auto ophodnjama naoružani automatskim puškama, za slučaj potrebe.Sada je policijsko naoružanje strojnica ERO. Naravno, ne govorim o interventnoj ili specijalnoj policiji.
Moje skromno mišljenje:
Policijska ophodnja temeljne policije pored svog osobnog naoružanja u vozilu bi trebala biti naoružana sa borbenom sačmaricom, po mogućnosti poluautomatskog i pump-up sustava rada - (npr. Benelli M3), kalibra 12/70 uz korištenje patrona 00 Buckshot ili kugle, zavisno od situacije.
Ionako kada je veća frka u pomoć istima dolazi interventna i specijalna policija koji imaju veći raspon naoružanja, jer većinom ne djeluju pojedinačno nego u sastavu grupe.
ovdje imamo jedan mali problem, naveo sam ga kod teme o ERI, a to je mogućnost rafalne paljbe...J07@ wrote: ophodnja svakako sa EROm
naime svi se slažemo da je uporaba vatrenog oružja jako stresna situacije i zahtjeva posebne vještine....
obzirom na stupanj obuke i njenu (ne)učestalost i (ne)kontinuitet mišljenja sam kako se sa sačmaricom
u rukama temeljnih policajaca postiže puno više - kraća obuka, lakše rukovanje a i psihološki učinak je puno bolji,
kalibar je zahvalniji u segmentu zaustavljanja protivnika, a to je ono što se u policiji traži...
D-V-C
M R K I
M R K I
upravu si u pogledu sacmarice i psiho ucinka a bome i efekta
samo bi ja unutra stavil gumene kugle pa opleti
kao upozorenje
a kolega nek ima pravo streljivo
a ovak prepravljeni ERO bi isto dobro prolazil
velim bolje i on nego AK
samo bi ja unutra stavil gumene kugle pa opleti
a kolega nek ima pravo streljivo
a ovak prepravljeni ERO bi isto dobro prolazil
velim bolje i on nego AK
- Original_G
- Cinker - bojna

a di bi se te patrole naoružane s ERO kretale, di ipak u RH treba automatsko oružje policijskoj ophodnji?
naravno u autu pump action shotgun
ali ne pokazivati ako netreba, ipak smo mi mittle europa a ne wild west
lako s automatskim kad doleti interventna
radije staviti one elektro šokere na opasač i početi ih češće koristiti !
naravno u autu pump action shotgun
lako s automatskim kad doleti interventna
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
I ja bih borbenu sačmaricu stavio u policijski auto, čak ni ne mora biti Benelli, bilo koja klasična pump action sačmarica je sasvim O.K. Međutim, ako pogledamo neka iskustva i situacije iz USA (jbg) ta su najčešća i najbolje dokumentirana, pokazalo se da samo sačmarica nije dovoljna, pogotovo ako se desi da su kriminalci naoružani automatskim oružjem i nalaze se na većoj daljini od 50 metara. Tu mislim na poznati slučaj pljačke banke gdje su dva napadača imala automatsko oružje i odjeću napravljenu od kevlara uz pancirke, pa su policajci naoružani sačmaricama i pištoljima bili bespomoćni dok nije došla SWAT postrojba. Čak su ušli u najbliži gun shop i uzeli nekoliko PAP pušaka.
Od tada je u naoružanje policije ušao kratki karabin PAP ili pump action kalibra .308 win, koji je sasvim dovoljan za precizan pogodak na malo većim daljinama ako zatreba, a u svakom slučaju predstavlja ozbiljan komad oružja. Kako ophodnja broji dva člana, drugi bi po meni imao sačmaricu i to bi bila odlična kombinacija.
A novinski komentari o DUGIM CIJEVIMA me iritiraju, kao i LISIČINE. To je tipično novinarski izraz i nikada nisam čuo da itko drugi osim njih to koristi.
Od tada je u naoružanje policije ušao kratki karabin PAP ili pump action kalibra .308 win, koji je sasvim dovoljan za precizan pogodak na malo većim daljinama ako zatreba, a u svakom slučaju predstavlja ozbiljan komad oružja. Kako ophodnja broji dva člana, drugi bi po meni imao sačmaricu i to bi bila odlična kombinacija.
A novinski komentari o DUGIM CIJEVIMA me iritiraju, kao i LISIČINE. To je tipično novinarski izraz i nikada nisam čuo da itko drugi osim njih to koristi.
slazem se .. u prtljažniku sačmarica i automatska puška recimo m70.. uz pistolje dobra kombinacija za vecinu situacija
mislim da policija a i bilo tko drugi nesmiju biti podlozni novinarskim senzacijama evo upravo poput ove "duge cijevi".. i kao radi toga da smirimo uzenemirene jadne građane necemo nosit to vise.. ma najbolje da ne nose ni pistolje vise vec samo škare i iglu...
mislim da policija a i bilo tko drugi nesmiju biti podlozni novinarskim senzacijama evo upravo poput ove "duge cijevi".. i kao radi toga da smirimo uzenemirene jadne građane necemo nosit to vise.. ma najbolje da ne nose ni pistolje vise vec samo škare i iglu...
pa tam di se inace krecu DUGE CJEVIOriginal_G wrote:a di bi se te patrole naoružane s ERO kretale, di ipak u RH treba automatsko oružje policijskoj ophodnji?
Ma Benelli sam stavio kao "univerzalno" riješenje jer na njemu postoji mogućnost izbora na poluautomat i pumpu,nobile157 wrote:.... čak ni ne mora biti Benelli, bilo koja klasična pump action sačmarica je sasvim O.K.
.....Tu mislim na poznati slučaj pljačke banke gdje su dva napadača imala automatsko oružje i odjeću napravljenu od kevlara uz pancirke, pa su policajci naoružani sačmaricama i pištoljima bili bespomoćni dok nije došla SWAT postrojba..... .
čisto praktična stvar, svatko izabere što mu paše. Nebih sad htio razvezati ovo na prednosti i nedostatke jednog i drugog sustava...
Ovaj slučaj je, složit ćeš se, malo ekstrema...zahtjeva pažnju struke....ali ne može se nešto temeljiti samo na jednom slučaju (nadam se da me razumiješ)....
Upravo iz tog razloga sam i stavio mogućnost korištenja dvije vrste streljiva.....kugla sasvim solidno može pogoditi na 50 metara...
A tu je i ono drugo pitanje - zakonski osnov za uporabu oružja na velikim udaljenostima....znaš i sam kako stvari stoje s tim....razapeli bi nas...
I to ne samo novinari....za njih me boli ona stvar
Potpuno se slažem za uvođenje ploluautomatskog karabina, ali mišljenja sam da nije (jednostavno iz praktičnih razloga) potrebno imati više različitih kalibara....
Neka on bude istog kalibra kao i osnovno nauružanje (pištolj)
D-V-C
M R K I
M R K I
Nobile je ovdje mislio na vatreno oružje.....a elektro šoker ima ograničeno dijelovanje i nije baš savršen i neopasan kakvim ga se prikazuje....Original_G wrote:
D-V-C
M R K I
M R K I
- Original_G
- Cinker - bojna

svakako nije
u prtljažniku bi savršeno odgovarale dvije "duge" cijevi, samo kaj kod nas nema baš puno takvih američkih slućajeva
naoružani su tu i tamo s kalašima ali ih osim Koradea nisu nikad koristili protiv policije, bar na razini ophodnje 
svakako nije bezopasno, zato sam ga i stavil pod oružje, ali za smirivanje situacije bez vađenja kratkog oružja, savršeno, zapppppp i "zlocinac" se budi nakon par minuta lagano ošamućenmrki 007 wrote:Nobile je ovdje mislio na vatreno oružje.....a elektro šoker ima ograničeno dijelovanje i nije baš savršen i neopasan kakvim ga se prikazuje....Original_G wrote:
u prtljažniku bi savršeno odgovarale dvije "duge" cijevi, samo kaj kod nas nema baš puno takvih američkih slućajeva
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Bezopasno
....dapače...puno je opasnije nego se priča i prikazuje, istina je malo drukčija....ali o tome nekom drugom prilikom....
Kad smo kod slučajeva uporabe kalaša prema policiji....bilo ih je...ne znam točno dan i godinu ali prije cca 3-4 godine, mislim da je bilo negdje u Međimurju,
blizu neke rijeke kada je pucano na policijsku ophodnju iz automatskog oružja, i ne mogu se sada sjetiti kako je to točno završilo ali mislim da je i policija uzvratila
.
No, jedinstvenog rješenja za sve situacije nema, po meni treba iznaći neko koje ima najmanje negativnih točaka,
a ekstremnih situacija će uvijek biti, na kojima će se nove stvari učiti i primjenjivati....
naravno i strana iskustva su dobra i dobrodošla, ma ne odlična su jer učimo na tuđim iskustvima, što je puno bezbolnije nego na vlastitim...

Kad smo kod slučajeva uporabe kalaša prema policiji....bilo ih je...ne znam točno dan i godinu ali prije cca 3-4 godine, mislim da je bilo negdje u Međimurju,
blizu neke rijeke kada je pucano na policijsku ophodnju iz automatskog oružja, i ne mogu se sada sjetiti kako je to točno završilo ali mislim da je i policija uzvratila
No, jedinstvenog rješenja za sve situacije nema, po meni treba iznaći neko koje ima najmanje negativnih točaka,
a ekstremnih situacija će uvijek biti, na kojima će se nove stvari učiti i primjenjivati....
naravno i strana iskustva su dobra i dobrodošla, ma ne odlična su jer učimo na tuđim iskustvima, što je puno bezbolnije nego na vlastitim...
D-V-C
M R K I
M R K I
Je, pucano je i policajac je pri tome poginuo...
Velim, ja sam svakako za sačmaricu, no, ovisno o zemljopisnom položaju, ponekad i kalaš ili falovka odlično posluži. Ali, sada to ima samo interventna i specijalna, koliko znam obični policajci imaju ERE. Nije da i ERO neće poslužiti, ali ovdje pričamo o nekakvoj mogućnosti, što bi bilo dobro imati... kad bi se moglo ili kad bi bilo više razumijevanja i znanja kod nekih struktura.
Velim, ja sam svakako za sačmaricu, no, ovisno o zemljopisnom položaju, ponekad i kalaš ili falovka odlično posluži. Ali, sada to ima samo interventna i specijalna, koliko znam obični policajci imaju ERE. Nije da i ERO neće poslužiti, ali ovdje pričamo o nekakvoj mogućnosti, što bi bilo dobro imati... kad bi se moglo ili kad bi bilo više razumijevanja i znanja kod nekih struktura.
Slažem se, dosta ovisi o zemljopisnom položaju, naseljenosti mjesta, strukturi sredine...i sl.nobile157 wrote: ...... no, ovisno o zemljopisnom položaju, ponekad i kalaš ili falovka odlično posluži. Ali, sada to ima samo interventna i specijalna, .
Kod kalaša i falovke bi uz to da je to isključivo vojno oružje, stavio primjedbu na kalibar,
mogućnost automatske paljbe, nezgrapnost i usudit ću se reći "nepraktičnost" uporabe u
policijeke svrhe.
Znaš, nekako sam pobornik toga da je ovo naoružanje nepotrebno interventnoj policiji....
naravno u idealnim uvijetima...tj. kada bi obavljali samo poslove iz svog djelokruga rada, i
bili opremljeni akedvatnim oružjem za te poslove.....pa čak i u sadašnjim, kada to ne rade....
ali i o tome bi se dalo razgovarati, naravno....
Specijalci...još jedna posebna priča što se naoružanja tiče...trebaju imati široki dijapazon
izbora oružja i streljiva za pojedinu zadaću....ovo prvo mislim da imaju, ovo drugo
D-V-C
M R K I
M R K I
Pa kad smo kod streljiva, policija u RH ima i nosi FMJ streljivo, što je potpuno neprimjereno policijskim poslovima i slučajevima kada treba zaustaviti izravno predstojeći napad . Treba reći i to da je sadašnji Zakon o oružju takvo streljivo zabranio za samoobranu(????!!!!), a dozvolio za korištenje u lovu i na streljani. Znači, za samoobranu možeš, tj. smiješ koristiti prvenstveno vojno zrno FMJ, tako da možeš propucati napadača i pogoditi još nekoga usput...
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Samo glasnogovornici ne smiju objavit da policijska auta imaju u prtljažniku kalaše... tko će im odolit kad su neki združeni parovi policajaca na čašici a auti jadni sami nezaštićeni parkirani na invalidskom mjestu dvije ulice dalje.Login wrote:slazem se .. u prtljažniku sačmarica i automatska puška recimo m70.. uz pistolje dobra kombinacija za vecinu situacija
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Pula je dobar početak. A kolko vidim nije nam ni metropola baš bajna. Efekt dugih cijevi je u svrhu prevencije kriminala a ne sprečavanja. Da se čopori policajaca šetaju po ulicama sa tim famoznim dugim cijevima umjesto što se uopće ne šetaju, sigurno bi bilo malo teže odradit pljačku kladionice ili smaknut zaštitare po bankama. Prevencija je najbolji način očuvanja zdravljaOriginal_G wrote:a di bi se te patrole naoružane s ERO kretale, di ipak u RH treba automatsko oružje policijskoj ophodnji?
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
Da, ali kod nas je policajac UBIO napadača (po novinskim napisima)??!!. Kako je sve bilo intonirano od strane novinara, samo sam čekao kada će tražiti da policajca zatvore i objese zato jer je radio svoj posao. No, očito je i policija počela funkcionirati jer nisu čovjeka odmah suspendirali i rasčerečili, već je odmah objavljeno da je sve bilo po propisima.
nobile157 wrote:Da, ali kod nas je policajac UBIO napadača (po novinskim napisima)??!!. Kako je sve bilo intonirano od strane novinara, samo sam čekao kada će tražiti da policajca zatvore i objese zato jer je radio svoj posao. No, očito je i policija počela funkcionirati jer nisu čovjeka odmah suspendirali i rasčerečili, već je odmah objavljeno da je sve bilo po propisima.
Moram priznati da sam se ugodno iznenadio kada sam po forumima mogao pročitati uglavnom pozitivne postove na reakciju policajca, a nisu se niti novinari previše pjenili zbog ovoga. Obično se za policiju traži javno vješanje na Trgu bana Jelačića zbog prekomjerne uporabe sile.
Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!
u jeboteMr.Cabdriver wrote:Da se čopori policajaca šetaju po ulicama sa tim famoznim dugim cijevima u
odma sam dobil sliku izraela u glavi