PASP M76 - Iskustva
PASP M76 - Iskustva
Kako vidim ove teme nekim čudom nema pa ju otvaram.
Prije par dana postao sam ponosni vlasnik iste,zajedno sa XDm 9.
Slike stižu čim se dočepam nečeg boljeg od kamere na mobitelu.
Dakle vaša iskustva,mišljenja i savjeti u vezi s ovom puškom.
Imam 2 konkretna pitanja:
Kako upucati optiku!?(standardnu zrak 4x)
Razumijem kako upucati pušku opčenito,radio sam to mnogo puta,
nego me zanima za optiku!?
Naime,a ne bi bilo zabune...kada pušku upucate,potebo je odviti po 2
vijka na svakom dobošu i namjestiti onaj za dijagonalu na 1 (ako je upucano na 100m)
a onaj za horizontalu na 0.
Problem je što ispadne malena kuglica i opruga koja čini "klik" kada okrečete kalibrirani
doboš,pa muku mučim sastaviti to natrag.
Druga je stvar,jedan od razlika koju puška ima u usporedbi sa standardnim "kalašem"
M70 onaj čudni nazovimo to ventil na spoju plinske komore i cijevi,koji se dade rotirati na položaj 1,2 i 3 ali ga ja ne znam skinuti,čemu služi i kako se skida!?
Isto tako,za koje je metke optika/puška posebno kalibrirana,koju oznaku ti metci imaju
i koje se gramaže i brzine?!
Prije par dana postao sam ponosni vlasnik iste,zajedno sa XDm 9.
vijka na svakom dobošu i namjestiti onaj za dijagonalu na 1 (ako je upucano na 100m)
Problem je što ispadne malena kuglica i opruga koja čini "klik" kada okrečete kalibrirani
Druga je stvar,jedan od razlika koju puška ima u usporedbi sa standardnim "kalašem"
M70 onaj čudni nazovimo to ventil na spoju plinske komore i cijevi,koji se dade rotirati na položaj 1,2 i 3 ali ga ja ne znam skinuti,čemu služi i kako se skida!?
Isto tako,za koje je metke optika/puška posebno kalibrirana,koju oznaku ti metci imaju
Last edited by Oerlikon on 02 May 2009, 12:00, edited 1 time in total.
Re: PAPS M76
Čestitam na odličnom izboru oružja.
Plinska komora s regulatorom plinova ima oblik duplog cilindra. Donjim cilindrom komora je navučena na cijev i utvrđena štiftovima.
Regulator plinova ima tri otvora različitog promjera obilježene brojevima 1, 2 i 3. Postavljanjem regulatora u određeni položaj regulira se količina protoka plinova.
- položaj "1" se koristi kada se gađa za vrijeme visoke temperature zraka,
- položaj "2" se koristi prilikom gađanja za vrijeme normalne temperature zraka,
- položaj "3" se koristi kod opaljenja prvih 300 metaka ili kada je plinska komora jako prljava
O upucavanj optike ću kasnije pisati, a izvor je JNA pravilo za poluautomarku pušku M76
Plinska komora s regulatorom plinova ima oblik duplog cilindra. Donjim cilindrom komora je navučena na cijev i utvrđena štiftovima.
Regulator plinova ima tri otvora različitog promjera obilježene brojevima 1, 2 i 3. Postavljanjem regulatora u određeni položaj regulira se količina protoka plinova.
- položaj "1" se koristi kada se gađa za vrijeme visoke temperature zraka,
- položaj "2" se koristi prilikom gađanja za vrijeme normalne temperature zraka,
- položaj "3" se koristi kod opaljenja prvih 300 metaka ili kada je plinska komora jako prljava
O upucavanj optike ću kasnije pisati, a izvor je JNA pravilo za poluautomarku pušku M76
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

i nije PAPS nego PASP = Polu-Automatska Snajperska Puska
PRAVILO - Poluautomatska Snajperska Puska 7,9mm M76 (izdanje 1981)
"regulator gasova" =) hehe Polozaj "2" se koristi prilikom gadjanja puskom pri normalnoj temperaturi zraka, polozaj "1" za vrijeme visoke temperature zraka, ako u toku gadjanja sa polozajem "2" dodje do prejakog izbacivanja cahure ili trganja vijenca cahure, potrebno je postaviti na polozaj "1". Polozaj "3" se koristi ako je plinska komora jako prljava i do ispaljenja prvih 300 metaka.
a skidas ga tako da ga jednostavno izvadis van... jebiga... ja sam ga lako skinuo.
nemoj odsarafljivati vijke do kraja, samo ih olabavi, "dobos" postavi na broj 1 ako upucavas na 100m, a ondaj vijak sa olabavljenim sarafima okreci prilikom podesavanja tako da dobos stoji na mjestu... nadam se da si razumio... pazi da ne izgubis kuglicu, problem je nabaviti nove... ja sam 1 izgubio, srecom mi je jedan covjek preko newsgrupa pribavio 5-6kom pa sada imam i rezervu koju cuvam kao oko u glavi...Oerlikon wrote:Naime,a ne bi bilo zabune...kada pušku upucate,potebo je odviti po 2 vijka na svakom dobošu i namjestiti onaj za dijagonalu na 1 (ako je upucano na 100m) a onaj za horizontalu na 0.Problem je što ispadne malena kuglica i opruga koja čini "klik" kada okrečete kalibrirani doboš,pa muku mučim sastaviti to natrag.
dok prolistam i prepisem....Druga je stvar,jedan od razlika koju puška ima u usporedbi sa standardnim "kalašem"
PRAVILO - Poluautomatska Snajperska Puska 7,9mm M76 (izdanje 1981)
"regulator gasova" =) hehe Polozaj "2" se koristi prilikom gadjanja puskom pri normalnoj temperaturi zraka, polozaj "1" za vrijeme visoke temperature zraka, ako u toku gadjanja sa polozajem "2" dodje do prejakog izbacivanja cahure ili trganja vijenca cahure, potrebno je postaviti na polozaj "1". Polozaj "3" se koristi ako je plinska komora jako prljava i do ispaljenja prvih 300 metaka.
a skidas ga tako da ga jednostavno izvadis van... jebiga... ja sam ga lako skinuo.
vojno 7,9mm streljivo M75 Metak sa snajperskim zrnom, sa ljubicastim prstenom oko kapisle, ali ne transparentno ljubicast nego mlijecno ljubicast, na dnu cahure bi trebalo biti utisnuto slovo S... netko je imao sliku, meni se sada neda izvlaciti moje i slikati... a vise detalja o tom zrnju i metku bi mogao reci "Renato0013".Isto tako,za koje je metke optika/puška posebno kalibrirana,koju oznaku ti metci imaju
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
E nije vrag da sam napisao PAPS,...vidi vraga stvarno!i nije PAPS nego PASP = Polu-Automatska Snajperska Puska
Kako to ispraviti!?
Kada sam vidio cijev došla mi je muka,ali čim sam prošao jednom krpicom na
njoj je ostalo naslaga jkao da se kokoš iskenjala a cijev...hmmm,nimalo loša mogu reči,
s obzirom da je bila zanemarivana sve ove godine,ugodno iznenađenje.
Nagledao sam se zastavinih kalaša koji nisu kromirani,cijevi bi bikle sjajnije nakon čiščenja ali vidno nagrižene,ovdje je obranuto.
Cijev je super očuvana ali dosta tamna.
Par bobrih puškara,uključujuči jednog koji je radio za u vojsci su mi preporučili sljedeče stvari za čišćenje "potamnjelih cijevi";pastu od Vim-a i Cilit!
A što mislite o Cilit bangu!?
Znam da nije standardan metoda i da dobro treba isprati i osušiti ali koje kemikalije vi preporučate?!
Ja imam dušične kiseline,znam da ona izjeda bakar(naslage) ali sumnjam da je išta blagotvornija prem čeliku. (ne kažem da ču je uliti u pušku samo pitam)
Ajmo...savjeti!?
Ne radi tako,zapravo radi ali je jako nezgrapno i definitivno nije prema propisu.nemoj odsarafljivati vijke do kraja, samo ih olabavi, "dobos" postavi na broj 1 ako upucavas na 100m, a ondaj vijak sa olabavljenim sarafima okreci prilikom podesavanja tako da dobos stoji na mjestu... nadam se da si razumio...
A čemo služi položaj "0" za elevaciju!?
Poznat mi je pojam balističkog luka pa ne vidim kako položaj 0 može bit za jadno 10+cm
iznad položaja "1" (100 m) kada je pad zrna na toj daljini zanemariv!
Stvarno, za koju daljinu se koristi "0"!?
Nišan je ON-M76B
( Mislio sam da je ovo nešto kao položaj "0" (na nekim kalašnjikovima R ili čirilicom P)
koji je ekvivalentam sa tamo nekih 300-ak metara.
To vam je onaj prvi pološajna kliznom nišanu koji je kao stepenicu iznad 1,ali prije njega,
mnogi su iz neznaja (uključujući mene) gađali tim polžajem u bliksoj brobi do 100m pa promašivali. (ja doduše samo na mete, lol) )
Dali itko zna čemo taj položaj isto služi!?
U nekim upustvima za taj nišan (na čirilici koju znam čitati,ali ne tečno) stoji da je 1 klik,1cm na 100m,iako je,koliko sam ja primjetio barem 10cm sa kalibrirnim prstenom.
Dali je itko upoznat kako ostvariti to fino "klikanje" jer kada skinem prstene nema klikanja
samo ih mogu okretati "u fino".
Sada znam koga ću žicati kuglicepazi da ne izgubis kuglicu, problem je nabaviti nove... ja sam 1 izgubio, srecom mi je jedan covjek preko newsgrupa pribavio 5-6kom pa sada imam i rezervu koju cuvam kao oko u glavi...
Svjestan sam da svaki puta kada to čudo rastavim trebam ostaviti barem pola sata sa strane
ua klečanje po podu s lampom u jednoj i povečalom u drugoj ruci.
Ako naletiš na koju viška javi mi,stvarno trebaju!
ISto tak oako ima tko onu zaštitnu gum za oko koja ide na okular,
naučio na teži način da to nije samo kozmetika,jednom me bubnuo snjap od .300 win.mag. i nije nimalo ugodno.
Imaš pravo,hvalaa skidas ga tako da ga jednostavno izvadis van... jebiga... ja sam ga lako skinuo.
A jeli itko svojim očima vidio doborbiti toga što je nišan izložen radioaktivnom zračenu!?
Koliko sam uspio pročitati u istom prirućniku to navodno ß raspadom osvjetljava končanicu
iako moja uopče ne svijetli.
Piše da je radijacija 18,5 GBq,sada bi se iz toga da nisam lijen dalo izračunati vrijeme poluraspada...
Dali se to,i gdje može zamjeniti/nadopuniti?!
Sve točno osim otisnutog slova "S".vojno 7,9mm streljivo M75 Metak sa snajperskim zrnom, sa ljubicastim prstenom oko kapisle, ali ne transparentno ljubicast nego mlijecno ljubicast, na dnu cahure bi trebalo biti utisnuto slovo S... netko je imao sliku, meni se sada neda izvlaciti moje i slikati... a vise detalja o tom zrnju i metku bi mogao reci "Renato0013".
Imam tih 16kom pa bi mi bilo glupo upucati nišan na municiju koju ću istrošiti
dok ga budem upucavao.
Ostalo što imam je "univerzalni metak",8 kutija, 54'-55' godište.
Ako bi itko želio prodati/pokloniti(hehehe...moš mislit) vojne municije
u ovom kalibru neka mi se javi na PP.
E sada molim ljude dobre volje da postaju par slikica i ako bi bilo moguče sken
ili barem dobre fotografije ovog priručnika
Luger hvala i samo napišti!O upucavanj optike ću kasnije pisati, a izvor je JNA pravilo za poluautomarku pušku M76
- archerfish
- Pozornik

Re: PASP M76
Na jednom temi bliskom forumu je dosta toga napisano i rečeno o optikama, pa i ON M76...
http://forum.lovac.info/index.php?topic=1318.60
Evo na tom topicu je vodič za upucavanje sa slikama...
Optika je prejednostavna za korištenje.Druga je stvar što ju je vrijeme potpuno pregazilo i što je jedina stvarno loša stvar jednog robusnog i trajnog i svevremenog proizvoda kalaš- dizajna.
Da imam viška para odavno bi je promijenio.
Možda još samo riječ-dvije od jednog isto tako ponosnog vlasnika M 76.
Ta municija iz 50-ih godina ti je veliko zlo za cijevi.Već je o tome puno pisano na ovom i sličnim forumima. Živa iz kapisla je jednostavno preagresivna.Ja sam od te municije potpuno odustao. Ne isplati se za par kuna upropaštavati si cijev.
A što se tiče ozračene končanice optike- moja je puška godište 1994 i ne svijetli više.
Mislim da je "rok trajanja" radioaktivnog umetka cca 6-7 god.
http://forum.lovac.info/index.php?topic=1318.60
Evo na tom topicu je vodič za upucavanje sa slikama...
Optika je prejednostavna za korištenje.Druga je stvar što ju je vrijeme potpuno pregazilo i što je jedina stvarno loša stvar jednog robusnog i trajnog i svevremenog proizvoda kalaš- dizajna.
Da imam viška para odavno bi je promijenio.
Možda još samo riječ-dvije od jednog isto tako ponosnog vlasnika M 76.
Ta municija iz 50-ih godina ti je veliko zlo za cijevi.Već je o tome puno pisano na ovom i sličnim forumima. Živa iz kapisla je jednostavno preagresivna.Ja sam od te municije potpuno odustao. Ne isplati se za par kuna upropaštavati si cijev.
A što se tiče ozračene končanice optike- moja je puška godište 1994 i ne svijetli više.
Mislim da je "rok trajanja" radioaktivnog umetka cca 6-7 god.
- Josey_Wales
- Razvodnik

Ja sam cuo da standardna optika nije odgovarajuca toj pusci zbog premalog uvecanja(max. ×4) i da bi optika sa uvecanjem ×6 bila "ono pravo". A cuo sam i da ta njezina ZRAK optika ima sklonost kondenziranja vode, tj. da nije dobro zatvorena. Kakva ste vi imali iskustva? Sto se tice kromiranja cijevi, da li je moguce negdje posebno kromirati cijev? ako da koliko bi to kostalo?
Are you gonna pull those pistols or whistle Dixie?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

pa kad vec oces vece povecanje onda bi bilo najbolje uzeti 8x42 original zrak optiku i onda je to - TO!
1. 8x42
2. 6x32
3. 4x28 naknadno kromiranje cijevi zaboravi, vec se negdje na forumu pisalo o tome pa da ja ne nabrajam drugi put zasto probaj potraziti, no da ti objasnim... ako imas neku cijev u koju nesto ide full na knap toliko da drapa po unutarnjim stijenkama... sad zamisli da obojas tu cijev s temeljnom bojom s unutarnje strane... sve ti je jasno?
1. 8x42
2. 6x32
3. 4x28 naknadno kromiranje cijevi zaboravi, vec se negdje na forumu pisalo o tome pa da ja ne nabrajam drugi put zasto probaj potraziti, no da ti objasnim... ako imas neku cijev u koju nesto ide full na knap toliko da drapa po unutarnjim stijenkama... sad zamisli da obojas tu cijev s temeljnom bojom s unutarnje strane... sve ti je jasno?
- Josey_Wales
- Razvodnik

- Mike_Torello
- Fleet Admiral

drago mi je da mogu pomoci =)
Radio sam dugo godina kao rukovatelj strelišta i upucao vagon snajpera.Prvo ne umaraj se sa "klikovima " lijevo ili desno kao i oznakama 1 ili 0.to je suvišno i nepotrebno,poslije montaže optike osnovno je da navučeš končanicu "u metak" a ne da tražiš neku desetku na meti i sl.Opališ metak u metu 1x1 met. tamo gdje je rupa zavlačiš končanicu i umjesto sa dvadeset metaka upucaš optiku sa max 5 metaka.Oerlikon wrote:Kako vidim ove teme nekim čudom nema pa ju otvaram.
Prije par dana postao sam ponosni vlasnik iste,zajedno sa XDm 9.![]()
Da optiku u grubo uštimaš u metu 1x1 met usta cijevi namaži sa tovatnom ili sl. mašču i zalijepi po sredini cijevi dva končiča da dobiješ + Taj križ stavi u ocrtanu točku na meti gledajuči kroz cijev i paralelno kontroliraš optiku i zatežeš vijke za fiksaciju optike to ti je u grubo da možeš poslije kako sam ti opisao fino uštimati.
No Peace without Justice !
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ajme ljudi koju vi komplikaciju napravite od upucavanja puske, konci, mete, tovatna mast, klikovi ovakvi klikovi onakvi...
to se s 2 metka napravi ako imas presu (5-10 metaka bez prese)
1. puska u stegu i cilja se centar desetke...
2. opaljenje metka koji napravi rupu recimo naprimjer na 5 prstenu na 14 sati
3. ponovno pritezanje puske u stegu i pomocu pomicanja stege ili puske (ne korigirati optiku) se opet nacilja centar desetke
4. na tako stegnutoj i korigiranoj pusci se sada pristupa korigiranju optike dok koncanica optike ne dodje na onu rupu od prvog metka na 5 prstenu na 14h
5. ponovo opaliti metak, ako je pogodak tamo gdje se nalazila koncanica i ona prva rupa od metka, posao je zavrsen...
jos cu morati slikovni tutorial napraviti za one koji nisu skuzili...
3. ponovno pritezanje puske u stegu i pomocu pomicanja stege ili puske (ne korigirati optiku) se opet nacilja centar desetke
4. na tako stegnutoj i korigiranoj pusci se sada pristupa korigiranju optike dok koncanica optike ne dodje na onu rupu od prvog metka na 5 prstenu na 14h
5. ponovo opaliti metak, ako je pogodak tamo gdje se nalazila koncanica i ona prva rupa od metka, posao je zavrsen...
Mike dobro zbori ali isto to je i shooter9 napisao. A ovo s
koncem ima smisla ako upucavas pusku na vece udaljenosti.
Isto tako mozes prvo na mehanicke ciljnike namjestiti pusku
u stegu a tek tada staviti opticke. Takodjer mozes pogledati
kroz samu cijev (bez konaca) i ako imas imalo smisla za ravninu
(a pretpostavlja se da jedan strijelac ima
) isto tako
mozes ugrubo naci metu.
(a pretpostavlja se da jedan strijelac ima
mozes ugrubo naci metu.
E j.. ga tvoje stege su jednostavnije a što ako je nema???? Te sprave obično imaju streljane i to ne sve.Mike_Torello wrote:ajme ljudi koju vi komplikaciju napravite od upucavanja puske, konci, mete, tovatna mast, klikovi ovakvi klikovi onakvi...
Last edited by shooter9 on 15 May 2009, 14:39, edited 2 times in total.
Slažem se valjda neče upucavati snajper na 50 met. onda bolje da uzme praćku.k.horvat wrote:Mike dobro zbori ali isto to je i shooter9 napisao. A ovo s
(a pretpostavlja se da jedan strijelac ima) isto tako
mozes ugrubo naci metu.
Ma ne pitam vas to,znam je upucati pušku bolje nego svi iz LD,osim jednoga lika koji me naučio.
Zanimalo me SAMO to u vezi mehaničkih karakteristika ON-M76B nišana,kapica,kuglica i sl.
Naućio sam sada,ne treba mi daljnja objašnjenja,ako bude trebalo javim,hvala.
Shooter,metoda koju si naveo dbra je za upucavanje velikog broja pušaka koje trebaju što prije biti upucane da kako tako "tuku" blizu onoga na končanici,ali ne i za hobby7lovačku pušku iz koje nastojim izvući sub-MOA preciznost.
(teško,ali uz dobru cijev,obarač,municiju,kundak ne i nemoguče!)
Optika je i više nago dovoljna za lov unutar zakonskih ograničena od 150m i za ono što/koga/kako je prvotno dizajnirana.
Meni je dobra za početak,kasnije možda nabavim "IOR Valdada" optiku sa velikim varijabilnim povečanjem.
Za one koji ne znaju,to je rumunjska firma,proizvodili su optike za dragunove i PSL
i danas su najjeftinije optike u rangu sa Zeissom i S&B,ali ne vjerujte meni;
http://www.snipercentral.com/scopereviews.htm
Samo još da mi je nači nekoga da mi to iz Jamerke donese...
Tko od vas zna gdje mogu kupiti kvalitetnu novu/konzerviranu cijev za M76?!
Zanimalo me SAMO to u vezi mehaničkih karakteristika ON-M76B nišana,kapica,kuglica i sl.
Naućio sam sada,ne treba mi daljnja objašnjenja,ako bude trebalo javim,hvala.
Shooter,metoda koju si naveo dbra je za upucavanje velikog broja pušaka koje trebaju što prije biti upucane da kako tako "tuku" blizu onoga na končanici,ali ne i za hobby7lovačku pušku iz koje nastojim izvući sub-MOA preciznost.
(teško,ali uz dobru cijev,obarač,municiju,kundak ne i nemoguče!)
Optika je i više nago dovoljna za lov unutar zakonskih ograničena od 150m i za ono što/koga/kako je prvotno dizajnirana.
Meni je dobra za početak,kasnije možda nabavim "IOR Valdada" optiku sa velikim varijabilnim povečanjem.
Za one koji ne znaju,to je rumunjska firma,proizvodili su optike za dragunove i PSL
i danas su najjeftinije optike u rangu sa Zeissom i S&B,ali ne vjerujte meni;
http://www.snipercentral.com/scopereviews.htm
Samo još da mi je nači nekoga da mi to iz Jamerke donese...
Tko od vas zna gdje mogu kupiti kvalitetnu novu/konzerviranu cijev za M76?!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

http://www.lothar-walther.com/377.phpOerlikon wrote:Tko od vas zna gdje mogu kupiti kvalitetnu novu/konzerviranu cijev za M76?!
Nisam mislio to,ali hvala na trudu.
Nago dali se kod puškara može narućiti
rezervna od CZ baš za M76,sa skrivačem plamena i svim tim dodacima.
Netko ima,želi prodati!?
Isto me zanima ova montaža za ON-M76B,može li primati i druge optika ili je to neka nestandarna zastarjela JNA veličina!?
Nago dali se kod puškara može narućiti
rezervna od CZ baš za M76,sa skrivačem plamena i svim tim dodacima.
Netko ima,želi prodati!?
Isto me zanima ova montaža za ON-M76B,može li primati i druge optika ili je to neka nestandarna zastarjela JNA veličina!?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

mislim da takvu cijev neces pronaci...
nosac optike je 1" promjera, dakle prima sve optike tih dimenzija
nosac optike je 1" promjera, dakle prima sve optike tih dimenzija
A budem barem pitao...mislim da to stvarno ne bude toliki problem,a opet,možda
sam trebao kupiti kada sam pri put naletio na nju.
Možda čak ima kupiti i na policiji...one licitacije i to...ma pitam ovog lika.
E super onda za montažu!
Kakva su tvoja iskustva s njom!?
Obzirom da je relativno jeftina...ali opet to je vojno...
znam da bodra (civilna) montaža košta ihihi !
Još jedu stvar tražim,više savjet/upute...što sve napraviti
da pušku olakšam ali opet ne "lovačka" prerada i izgled,to mi je stvarno ružno!
Prazna sa skoro 5 kila nije najpraktičnija...
imaju li kakvi sklopivi ali udobni za pucanje lagani kudaci,
(nije važno ako je u inozemstvu,naručim)
npr. može li kundak od Dragunova na nju itd.
E super onda za montažu!
Još jedu stvar tražim,više savjet/upute...što sve napraviti
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

pitaj svizca koji zamata cokoladu, on sigurno ima... ja jos nikada nisam cuo za takvu prodaju igdje... osim izrade nove cijevi iz kvalitetnijeg materijala.Oerlikon wrote:A budem barem pitao...mislim da to stvarno ne bude toliki problem,a opet,možda
a sto bi joj nedostajalo? kakvu bi ti bolju montazu od originalne isao staviti na M76? mjenjao prstenove na samom nosacu? zasto? osim ako nova optika nemoze stati unutar istih u sto jako sumnjam...jer su sve druge mozebitne optike koje bi isao stavljati vece i duze od ON-M76B.... i koja to BODRA civilna montaza ima za M76?E super onda za montažu!
prvo... ja nebi nista drkao po toj puski, takva je kakva je, mozda malo doradio rucku da onaj cosak malo manje smeta za prst ali to je sve...Još jedu stvar tražim,više savjet/upute...što sve napraviti
kundak od dragunova ne pase na nju ali postoje "konverzije" napravljene bas za M76.. cudi me kako imas toliko znanja o egzoticnim kalibrima koji kod nas nema kao ni lijeka za sidu a ono sto je ucestalo na nasim podrucjima poput buha na psima nemas pojma... vec i zirafe na grani znaju da je 7,9mm sa mljecno-ljubicastim prstenom oko kapisle snajperski metak (za M76), a uostalom pise i na kutiji...
i kad ce slike tvojeg XD-m-a i M76 da mi to procjenimo malo...